Курсът Advanced JavaScript има за цел да запознае студентите с разработката с JavaScript отвъд браузер скриптове. Нещо повече - курсът се фокусира в/у характерните за JS подходи независимо от средата на изпълнение. Включените теми засягат разнообразни аспекти на разработката с JS като: събитийно програмиране, конкурентно програмиране, реактивно програмиране, приложения на функционалното програмиране и ламбда калкулус, многопроцесност, хипероператори и операции в/у множества. Разгледани са актуалните тенденции в областта, в това число

- сървърно програмиране с Node.js; - ES2015 и Babel - JS в браузера с jQuery и websockets; - незаменими инструменти - среди за сглабяне на приложнения - обзор на среди като Angular, ThreeJS, D3 и др.

Без съмнение светът на Интернет какъвто го познаваме днес не би бил същия без развитието и въздесъщото присъствие на JavaScript. На пръв поглед с опростен, JavaScript се оказва подходящ за широк диапазон от задачи, а динамичният му нестрого-типизиран характер доведе до неочаквани (дори за авторите на стандарта) надстройки. 

В последните години станахме свидетели на стремглавото развитие на идеологията на JS, който в контекста на NodeJS се превърна от скриптов език за браузера в сериозен инструмент за разработка както на графични среди, така и на сървърни приложения. Ето защо днес JavaScript се възприема като един от основните езици за програмиране, който се нарежда в класациите по работни места наред с Java, Python и дори C++.