XML (eXtensible Markup Language) представлява набор от правила за дефиниране на семантични маркери с цел структуриране на документа и описание на съдържанието на документа. XML като мета-маркъп език е в основата на редица технологии, използвани за развитието на много нови проблемно-ориентирани специфични семантични езици. Огромно е значението на XML като средство за бизнес интеграция и за качествено-ново ниво на човеко-машиния интерфейс.

Настоящият курс представя цялостната фамилия от XML технологии за изграждане на семантичен Уеб. Поставя се акцент върху изучаването на DTD (Document Type Definitions), XSchema (XML Schema), DOM, SAX, StAX и XSLT (eXtensible StyleSheet Language Transformations), Xquery, Xproc, CSS (Cascading Style Sheets) и XPath. Курсът въвежда и в сравнително нови езици и XML-базирани технологии за изграждане на семантичен Уеб като RDF, RDFa, RDFSchema и OWL. Лекционният материал завършва с представяне на използването на XML при Уеб услуги.

Чрез лекции и лабораторни упражнения с използване на различни среди за разработка на XML документи, курсът подготвя студентите за практическо прилагане на XML стандартите в разработката на софтуерни системи. След завършване на курса те се очаква да могат:
• Да работят със стилови множества върху XML документи
• Да описват семантиката на XML документи посредством DTD и XSchema
• Да манипулират XML документи посредством DOM, SAX и StAX
• Да трансформират XML документи чрез XSLT
• Да използват RDF, RDFa, RDFSchema и OWL