Курсът по “Облачни Изчисления и Технологии” е предназначен за студенти-магистри, които искат да се реализират като специалисти по съхранение на информацията и сигурността на облачни платформи, и доставчици на облачни услуги за бизнес клиенти.
Курсът запознава студентите с основните понятия и дефиниции, със съвременните тенденции в областта на облачните технологии и изчисления в облак, добрите практики за управление на облачни системи, и управление на инциденти със сигурността; предоставя цялостна концепция за изграждане на хомогенна среда чрез предлаганите в облака услуги – софтуер като услуга (SaaS), платформа като услуга (PaaS) и инфраструктура като услуга (IaaS).

Курсът предоставя основни познания и практически съвети как да разработвате уеб услуги и как да използвате облачните технологии. По-конкретно, ще научите:
• как да използвате уеб услуги и процесите на тестване (Unit Testing и Integration testing) и изграждане на цялостна архитектура, насочена към услугите (Service-Oriented Architecture - SOA).
• ще се фокусирате върху облачните технологии и възможностите за изчисления в облака (Cloud Computing).
• Ще разгледате най-често използваните облачни платформи: SAP HANA, Google App Engine, Windows Azure, Amazon Web Services, и AppHarbor.

Обучението е насочено към студенти от ОКС Магистър и такива с познания по C#, JavaScript, и опит в разработката на софтуер.

Добре е също студентите да имат основни познания по компютърни мрежи, софтуерни технологии, както и виртуализация. Курсът е подходящ също за софтуерни архитекти и разработчици на облачни системи и инженери на софтуер от висок клас.

След края на обучението вие разполагате с необходимите знания, за да:
• Създавате уеб услуги
• Изграждате SOA архитектура
• Разработвате уеб приложения в облака, които се базират на архитектура, насочена към услуги
• Използвате облачна платформи

След успешно завършване на курса, желаещите ще имат необходимите знания и умения, за да работят като Cloud експерти.