важно : записаните в СУСИ ще бъдат отписани. записването става след преминаване на входящ тест. курсът не е за по-бързите в кликането в браузера, а за по-добрите в релевантните технологии


Perl е създаден през 1987г от лингвиста Лари Уол първоначално за анализ на резултати в областта на биоинформатиката. През 90-те езикът претърпява стремглаво развитие, с което факто се превръща в първия интерпретаторен език с общо приложение при решаването на широк диапазон от задачи.

Дълго време Perl е езикът на пионерите в компютърната информатика. Тук се появяват за пръв път в удобен вид и много от стандартните за модерните езици характеристики като късна оценка, динамични типове, вградени комплексни структури от данни и др. От Perl произлиза и де факто стандартния днес мета-език за регулярни изрази, който срещаме в Java, C#, JavaScript, Python и др. Силно повлиян от Perl е и езика PHP, който се явява нещо като силно опростен негов диалект.

Днес Perl продължава да се смята за „швйцарското ножче” на системния интегратор. Към това се добавя и факта, че за Perl има над 100 000 безплатни модула, които са добре тествани и организирани в публично достъпно хранилище.

Овладяването на езика е продължителен процес, който крие изненади, но програмистите, владеещи Perl, се радват на уважението на водещите в бранша и доста често - на първокласно заплащане.