Това е изборен курс и служи за основа при изучаване на програмиране на специализирани приложения с C#. NETОсновната цел на курса е да изложи принципите на Обектно ориентираното програмиране  (ООП) посредством техниките за програмиране в  .NET Framework.По време на курса, принципите на ООП се представят посредством типични бизнес приложения като използват концепциите и програмния апарат на средата за програмиране  .NET Framework. Изучават се средствата на езика C#. NET  за създаване на съвременни обектно ориентирани приложения с използване на наследственост и полиморфизъм, а където е нужно ще се добавя нужната актуализация съобразно последната версия на езика C#.NET. На тази основа се разглеждат приложения по изграждане на графичния интерфейс като се акцентира на създаване на приложения с   WPF в средата  на Blend за Visual Studio, създаване на потребителски компоненти и библиотеки, структури от данни с приложения на LINQ, PLINQ и   Task Parallel Library, многонишково програмиране, обработка на потоци от данни и сериализация при сървер- клиент приложения и в частност при програмиране на потоци от задания (workflow),  WCF и в частност, SOAP Web Services с  .NET . Акцентира се върху техники за добър стил и ефективност на програмния код, съобразени с .NET Framework.

Курсът се съпровожда с подробни PowerPointлекции за представяне на разглеждани теми, от множество примерни програмни решения, упражнения и курсови проекти, които позволяват да се изясни решаването на често срещани бизнес проблеми в предвидените лабораторни часове.

На успешно завършили студенти се предоставя възможност за участие в реални проекти по тематиката на курса като част от стажантската програма към ФМИ.