Настройки на записването

Основната цел на курса е да изложи принципите на Обектно ориентираното програмиране (ООП) и да демонстрира приложението им с техниките за програмиране на Java. Изборът на Java за тази цел не е случаен. Java е един от най- добрите езици за програмиране на приложение за разпределени системи, които илюстрират предимствата на ООП технологиите при разработката на софтуер. По време на курса, принципите на ООП се представят посредством пълни и реалистични програмни приложения на Java като се използват средствата на J2SE 8. Курсът се съпровожда с подробни PowerPoint лекции за представяне на разглеждани теми, от множество примерни програмни решения, упражнения и курсови проекти, които позволяват да се изясни решаването на често срещани бизнес проблеми в предвидените лабораторни часове.

Общи познания за работа с MS Windows, начален опит при програмиране на C/C++ са препоръчителни изисквания за този курс. Допуска се също, че студентите имат задоволителни знания по английски език, позволяващо им да работят и ползват литература в областта на информатиката. 

Курсът дава практически умения за прилагане на концепциите на ООП съобразно синтаксиса, техниките и стил за програмиране, използвани в JDK 1.8.x при решаване на широк кръг информационни проблеми. Включва следните теми: Основи на ООА; Структури от данни и средства на Java за създаване и използване на класове; Стил и ефективност при програмиране на Java; Наследственост и приложения; Полиморфизъм- абстрактни класове и методи, интерфейси, closure, callback, ламбда изрази, Обработка на изключения; Наследственост и полиморфизъм при работа с графичния интерфейс-обработка на събития и създаване на потребителски графични компоненти с JavaFX; параметризиране (generics) структури от данни, работа с файлове, Многонишково програмиране; Streams приложен интерфейс, паралелизъм на данни, RMI  и уеб услуги.

oopJava
oopJava