Обявления

GNU/Linux във виртуална машина

GNU/Linux във виртуална машина

от Георги Георгиев -
Number of replies: 0

Здравейте,

За да можете да се упражнявате вкъщи, трябва да имате достъп до GNU/Linux система. Ако имате Windows, може би най-лесния вариант е, да подкарате една виртуална машина. Ако не сте ползвали до сега, може да я направите лесно така:

1. Сваляте VirtualBox за вашата OS от https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
2. След инсталацията, трябва да си направите (File - Preferences - Network) по една мрежа от типове 'NAT network' и 'Host-only network'
3. Сваляте banshee.ova от http://ftp.uni-sofia.bg/misc/
4. Импортирате сваления файл във VirtualBox (File - Import...)
5. Инсталираният OS е Debian GNU/Linux jessie, има потребител student с парола asdf

След като запалите виртуалната машина, и се логнете от конзола в нея, бихте могли да видите (напр. с ifconfig) конфигурираните ip адреси, и очаквам единият адрес да е нещо от рода на 192.168.56.100. От вашата host операционна система би трябвало да можете да ping-нете този адрес. Ако това работи, може да си свалите ssh клиент, например PuTTY, и да се логвате към виртуалната машина през ssh, вместо да се мъчите да работите през конзолата ѝ.

Ако някой има проблеми с подкартването на виртуалната машина banshee.ova, и е с 32-битов компютър, на същото място има друг файл - debian_x86.ova. Там непривилигированият потребител е peasant с парола asdf. Ако не ме лъже паметта, тази машина няма конфигурирана по същия начин мрежа, т.е., може и да няма адрес от 192.168.56.0/24.