Обявления

За въпроси 10 и 19 от конспекта по ДС

За въпроси 10 и 19 от конспекта по ДС

от Минко Марков -
Number of replies: 0

Здравейте.

Има въпроси от студенти -- какво да се пише по теми 10 (рек. уравнения) и 19 (схеми от функц. елементи).

За тема 10: това, което сме говорили на лекции, включително и подходящи примери за рек. уравнения с решения.  По принцип на изпит не се дават примери; примери се дават при обучение, а изпитът не е обучение (предполага се, че преподавателят знае тези неща).  За въпроси 10 и 19 обаче, ако ви се паднат, ще дадете примери. За рекурентните уравнения не сме давали теоретична обосновка на алгоритъма за решаване, така че, ако не дадете и примери, не остава почти нищо.  Е, трябва да кажете какво разбирате под "рекурентно уравнение" и да опишете алгоритъма за решаване, но това не е достатъчно.   Хубаво е да има и подходящи примери.

За тема 19: както казах, трябва пример.  Напълно достатъчен е примерът с двоичния суматор.   

!!  На лекции не съм дал формална дефиниция на схема от функционални елементи.  Дефиницията в учебника е твърде сложна и неясна.  Няма да ви искам задължително дефиниция, щом не съм дал такава, но ще е ваш плюс да направите формална дефиниция на това понятие.  Ето пример за формална дефиниция на "схема от функционални елементи".  И то в прост вариант: само над конюнкция, дизюнкция и отрицание (в учебника се разглежда общия вариант на схема над произволно м-во булеви ф-ии).  Фиксираме  крайно множество от булеви променливи X={x0, x1, ..., xt}.  СХЕМА ОТ ФУНКЦИОНАЛНИ ЕЛЕМЕНТИ НАД X е ориентиран граф без контури, в който всеки връх има ТИП, като типовете са следните:

-- връх тип "вход". Всеки такъв връх е маркиран с точно една променлива от X.  Всеки такъв връх има полустепен на входа нула и полустепен на изхода единица.

-- връх тип "функция". Всеки такъв връх е маркиран с точно една функция от конюнкция, дизюнкция и отрицание.  Полустепента на входа е равна на броя на променливите на функцията (една или две), а полустепента на изхода е точно единица.

-- връх тип "разклонение".  Всеки такъв връх има полустепен на входа точно единица и полустепен на изхода две или повече.

-- връх тип "изход".  Има точно един такъв връх.  Той има полустепен на входа единица и полустепен на изхода нула.

Ориентираните ребра са сложени съгласно следните правила.  От всеки връх-вход реброто е или към връх тип разклонение, или към връх тип функция.  От всеки връх тип функция реброто е или към друг връх тип функция (контури не може да има, така че няма и примки), или към връх тип разклонение, или към върха тип изход.  От всеки връх тип разклонение всяко излизащо ребро е към връх тип функция.

Това, че настояваме схемата да е граф, е важно.  Не може да има "висящи изходи" от елементи (жици, които не отиват никъде), понеже в ориентиран граф всяко ребро има начален връх (родител) и краен връх (дете).  По същата причина не може да има "висящи входове" (жици, които не идват от никъде).  Единствените елементи с полустепен на входа нула са променливите.  Единственият елемент с полустепен на изхода нула е изходът.

Строго формално, схемата на двоичния суматор от лекцията не отговаря на тази дефиниция, защото имаше три изхода, а не един.  Но това е козметична дреболия...

------

Това е само синтактичната част от дефиницията, но за изпита стига и това.  Ако искате, измислете и семантиката на схемата.  Семантиката на такава схема е булева функция, естествено.  Тъй като синтактичната дефиниция не е индуктивна, може да не е ясно как да се дефинира функцията-семантика на схемата.


Поздрави,

ММ