Обявления

Първото домашно по Дискр Стр-ри на КН, 2 поток, е качено в муудъл

Първото домашно по Дискр Стр-ри на КН, 2 поток, е качено в муудъл

от Минко Марков -
Number of replies: 2

Уважаеми колеги от КН2,

Домашни работи през семестъра ще има.  Няма да ги предавате на хартия, а по електронен път (за това по-надолу), но домашни ще има.  Те ще имат същото тегло от 12%, по 3% на домашно, както беше обявено в правилата за оценяване поначало. 

Семестриално контролно няма да има по очевидни причини.

За изпита ... има още доста време, ще видим как върви кризата и какви ще са разпоредбите дотогава.

Първото ви домашно е качено в муудъл.  Срокът е 7 дена.  Трябва да предадете до 26.11, 23:59 ч.  Домашното е САМО ЗА СТУДЕНТИТЕ ОТ РЕДОВНИЯ КУРС.  Това, че сте записани в муудъл курса, не ви прави автоматично студенти от редовния курс.  Би трябвало всеки от вас да знае точно дали е, или не е, студент от редовния курс.  СУСИ ще ви каже това, ако имате съмнение.  Повтарям, асистентите не са длъжни да проверяват домашни на хора, които не са от курса, освен това оценката от домашни е компонента от крайната оценка само за хора от редовния курс.

Какво да предавате: очевидната възможност е да пишете на листове, чисто и ясно, после да ги сканирате и да ги предадете като .pdf файл.  Модерните скенери могат да направят един единствен pdf файл от много листове.  Дори да сканирате всеки лист на отделен pdf файл, лесно можете да произведете един единствен резултатен pdf файл от тях.  Под Линукс това става, например, с командата pdfunite.  Предполагам, че асистентите, които ще проверяват, биха предпочели всяка домашна работа да е един единствен файл, а не колекция от файлове.

Има и друга възможност: да пишете на LaTeX, софтуерът за типография на математически текстове, който аз (и всеки друг преподавател ) ползва, за да пише математически текст в електронен вид.  LaTeX е труден, според мен, и не мога да искам от вас да се товарите и с изучаването му.  Вие си имате достатъчно натоварване.  Тази възможност е само за студенти с изявен интерес към областта и които евентуално знаят в някаква степен LaTeX.  LaTeX е доста контраинтуитивен за всеки, който е имал нещастието да се самообучава на компютърна типография с Word.  LaTeX е език за описание на документи, а не WYSIWYG среда.  Има визуални надстройки, които се опитват да правят WYSIWYG над LaTeX, но истинският LaTeX документ е писан от човек и изразява неговите/нейните намерения за това, какво да съдържа документа, а енджинът поема това описание/намерение и изработва негова визуализация.  Идеята да предложа LaTeX като алтернатива на сканирането идва от Георги Георгиев, лекторът на КН1, който, както разбрах, е предложил LaTeX като алтернатива на своите студенти.  Няма да посочвам линкове за LaTeX, с гуугъл човек може да намери всичко, само ще сложа сорса на домашното за template.

Домашното трябва да написано чисто, прегледно, без драсканици и мацаници.  Доказателствата трябва да са подробни.  Асистентите имат право да нулират решения с недостатъчни доказателства, както и мърляво написани решения.  Ако има очевидни преписваници, асистентите ще ги анулират вкупом.  Не е тяхна работа да разследват кой от кого е преписвал.  !! Установяване на преписване анулира цялата домашна работа, а не само задачата, която е преписвана.

Ако имате въпроси, питайте.

Желая успех на всички,
ММ

In reply to Минко Марков

Re: Първото домашно по Дискр Стр-ри на КН, 2 поток, е качено в муудъл

от Николай Тодоров -

Добро утро доц. Марков,

Бих искал да ви попитам дали може да удължим срока за домашното до петък 23:59? Моля ви за това понеже ще имаме и контролна по УП и аки имаме една идея повече време да помислим върху домашното ще бъде супер. Благодаря предварително!
Поздрави,
Николай Тодоров
In reply to Николай Тодоров

Re: Първото домашно по Дискр Стр-ри на КН, 2 поток, е качено в муудъл

от Минко Марков -
Категорично не. Казах ви да учите и се упражнявате през семестъра.

За сведение, силните университети от другата страна на голямата вода допускат 2 (две) семестриални контролни в един ден, а някои и 3.

Домашно + сем. контролно в един ден нищо не е.