Обявления

За изпита-задачи по Дискретни Структури

За изпита-задачи по Дискретни Структури

от Минко Марков -
Number of replies: 0

Уважеми колеги от специалност Информатика,

Както знаете, изпитът-задачи по ДС ще бъде на 18 юни, петък, от 14:30 ч. в зала 272 в Ректората.  Подчертавам, че става дума не за сградите на СУ на бул. Дж. Баучър, а за Ректората на бул. Цар Освободител.

Изпитът ще трае три астрономически чАса и ще бъде от две части, всяка по час и половина.  Между двете части ще има почивка от 20ина минути.  По време на всяка от двете части не може да напускате залата, освен ако не сте предали работата си във въпросната част.  Ще гледам да започнем точно в 14:30 ч, така че бъдете поне 15-20 минути по-рано там.  След започване на работата, закъснели студенти няма да се допускат, за да не пречат на тези, които са дошли навреме.

Носете своите ISIC карти или студентските си книжки.  Студент(ка) без такъв документ може да не бъде допуснат(а) до контролното.  Личната карта/шофьорската книжка не замества студ. книжка, защото не съдържа факултетен номер.

Носете си достатъчно листове за писане.  Университетът не предоставя листове.  Ние отпечатваме условията на наши листове и всеки от вас ще получи лист с условията, но този лист няма да Ви е достатъчен.  И така, листовете за писане са ваши.  ВСИЧКИ листове, които вземете със себе си, ще бъдат защипани заедно с телбод, за да няма хвърчащи листове.  Нали е ясно защо не се разрешава да има хвърчащи листове около вас?

Моля с влизането в залата, ПРЕДИ да седнете на посоченото място, да си сложите връхните дрехи и багажа на закачалката или отстрани покрай прозорците.  Около вас не може да има пръснати дрехи, чанти, раници и т. н.  Студентските книжки трябва да бъдат обаче с вас по време на изпита. 

Разделете предварително листовете си на листове за първата част и листове за втората част. ЛИСТОВЕТЕ ЗА ВТОРАТА ЧАСТ НЕ МОЖЕ ДА СА ДО ВАС ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВАТА ЧАСТ.  Листовете си за втората част ще бъдат в багажа ви по време на първата част.  Страшно много време ще изгубим, ако след като седнете се наложи да ви карам да ставате един по един, за да оставята листовете си за втората част встрани.

Настоявам да изключите мобилните си телефони преди контролното и да ги оставите в личния си багаж на закачалките.  Същото важи за всякакви други смарт устройства.  Ако се притеснявате да оставите мобилен телефон в дрехата си на закачалката -- просто не го вземайте със себе си.  По време на контролното във Вас не може да има никакво смарт устройство, дори изключено.  Ако открием такова във Вас, ще Ви анулираме работата, независимо от това дали е изключено или не.

Преди да започне изпита ще проверим по списък явилите се.   В муудъл сложих списък на студентите, попълнили анкетата с ДА.  На контролното може да се явяват само студенти, чиито Ф№ са в списъка.

Резултатите от контролното ще бъдат изложени в муудъл колкото е възможно по-скоро, както и примерни решения на задачите.

Абсолютно недопустимо е по време на контролното да разговаряте или дори да се обръщате към Ваши колеги.  Ако видя двама души, обърнали се един към друг, ще им анулирам работите.  Ако видя човек, обърнат настрани, ще му/ѝ анулирам работата.  Веднага, без последни предупреждения и т.н.  Какъвто и въпрос да имате, единственият допустим начин да го зададете е да вдигнете ръка и да изчакате някой от нашия екип да дойде до Вас.

По време на контролното не може да задавате уточняващи въпроси по условията.  Задаване на уточняващ въпрос на висок глас може да е опит за подсказване, тъй като самият въпрос носи информация, така че ако зададете уточняващ въпрос по условията, може да получите анулирана работа наместо отговор.  Задаване на въпроси от типа на "Да пиша ли еди-какво си?" и "Така ли да реша еди-коя задача?" са безсмислени -- решението какво да пишете, колко подробно и точно какво да сложите в отговора е изцяло Ваше.  Задаване на въпрос от типа на "Какво означаваше еди-кое понятие?" автоматично анулира работата Ви.  От Вас се очаква да знаете добре всички дефиниции, изучавани досега.

Моля ясно да означавате кое е чернова, за да няма съмнение при проверяването кое е чернова и кое, белова.  Черновата няма да се проверява, но трябва да бъде върху листовете, които предавате.

Моля да пишете колкото е възможно по-ясно.  Един начин да се постигне по-голяма яснота е да се пише разредено, с по-голямо разстояние между редовете.   Друг начин да бъде по-ясно написаното е хартията да е чисто бяла.  Имайте предвид, че времето за проверка е ограничено и ако за 5-6 минути проверяващият не може да бъде убеден, че задачата е решена, той е напълно в правото си да я прескочи, оставяйки ѝ нула точки.

И да припомня, че все още сме в условия на пандемия.  Въпреки известното разхлабване на мерките, извънредното положение не е отменено.  Искам по време на контролното да сте с маски.  Аз ще съм с маска, както и целият екип, провеждащ изпита.  Надявам се през учебната година, която идва, това с маските да е минало свършено, но в момента все още реалността е такава.

Желая успех на всички.

-- ММ

ПП   За изпита-теория ще пиша допълнително.

ППП  Изискването да има поне 20% на задачи за допускане до теория е в сила.