Там може също да редактирате. Разбира се аз мога да изтривам вашите редакции ако ги намеря за неуместни, но ако искате да редактирате нещо конструктивно (печатни грешки очевидни неточности) може да го направите стига да сте се регистрирали в уики-то и на потребителската ви страница да пише кой сте (име и ф.н.).
2) От тези проекти от които може да избираме може ли да изберем 2 като така си съберем повече точки?
П.С.
Поздравления за условията, просто рулират

Може да изберете колкото искате (примерно сумарно за 50). Така ще се подсигурите срещу грешки.
Надявам се че не сте написали вече проектите, моля да се свържете с мен (например на ICQ 37541030) за да успея да ви различа някак :).
П.С. може да ги има някъде обявени, но аз не успях да ги открия
Otnosno statiite: eto gore dolu niakakuv plan
1.Uvod za balansirani durveta
2.Koncepcia za AVL durveta
3.Definicia
4.Vklu4vane na nov element(razli4ni slu4ai + eventualno primerni programi)
5.Iztrivane na element
6.Implementacia
7.Efikasnost
A na Visual Studio C++ 6.0 moje li da se pishat proektite zashtoto mai pisheshe che mojelo samo na microsoft visual studio .net 2003?
Първо има ли някакво значение капацитета на хранилището и на кабинета на Станчо? Т.е. например капацитетът на хранилището е максималното количество вода, което може да тръгне оттам, а това на кабинета е максималното количество вода, което Станчо може да приеме :)
На дадения пример според мен резултата е грешен, тъй като въобще няма ребро от 2 до 4. То май въобще няма решение, защото всеки път от 1 до 4 минава през 3, а капацитетът на 3 е 0 ;)
Имаше грешка в примера, оправих я (дано) :).
Може да ползвате неща като min, max, swap. Също и string (макар, че би трябвало да можете да работите и с char*), както и потоци, getline...
Функционалността от stack и queue не би трябвало да ви е проблем да я реализирате сами.
Общо взето, неща които съдържат алгоритми от материала трябва да си ги правите сами (примерно сортирания, дървета, търсения и т.н.).
Това важи за под 25 точки разбира се.
"Напишете програма, която намира 43тото поредно Станчово просто число. Резултатът трябва да се запише в текстов файл с име prime.out, на единствения му ред трябва да се съдържа търсеното число. "
Въпросът ми е: като краен отговор цялото число ли трябва да се изпише (9,152,052 цифри) или 2^30,402,457-1 ?
За колко време трябва да завърши търсенето ?
Едва ли По-скоро се шегува.
По реалистично би било да успее да намери първите голям брой такива.
Дори и да извежда цялото число (не само степента на двойката) това пак няма да е голямо забавяне спрямо това да ги намери.
Относно задачата Hospitals – Болници :........ Също така, те предложили двете болници да бъдат построени така, че най-отдалеченото от избраните места спрямо по-близката му от двете бъдещи болници да е колкото се може по-малко – уж за да може линейките да стигат колкото се може по-бързо без значение в кой квартал се намира се намира някой болен. ..........
Въпросът ми е линейката трябва да отива и да се връща възможно най-бързо или само да отива , дължината на пътя дали може да е отрицателна и дали пътищата може да са еднопосочни .10x:)
fn<факултетен номер>_projects.<разширение на архива>
Пример: fn42870_project.zip
:)
posledno .. koe e wqrnoto?
Quasirooks – Задачата за квазитоповете ?
проблем със задачата.Според мен трябва да се допълни, че два топа на един ред на се нападат като съществува краставичка на редът между тях. Това вятно ли е или не ?
пример:
0 0 Т1 0 0 0 К 0 0 0 Т2 0 0 0
т.е. Т1 не напада Т2 ?
imam vupros po zada4ata Suffix Array. Kakvo tribva da ozna4ava slednia citat:
"...ако символите на позиция и позиция са равни то отношението на suffix-ите от позиции и е същото като отношението на suffix-ите от позиции и . Тогава, ако започнем от нарастващ масив (наредени числата от до ) ..."
Ima i drugi neiasnoti, taka 4e ako moje redaktiraite uslovieto.Merci
Какви елементи може да съдържа мултимножеството М? Може ли да има 0 и/или отрицателни числа?
Цитирам написаното дотук във форума:
"В непозволените структури включват ли се map, set, vector ?"
"Да, включват се."
"Някои задачи нямат ограничение тъй като трябва да ги реализирате така, че да работят с всякакви ограничения - например като използвате vector."
Тъй като информацията, дадена от преподавателите е противоречива, моля за пояснение какво може и какво не може да се използва. Интересува ме конкретно за задача 4.2.15 дали може и трябва да се използва map от stl при положение, че няма ограничение за входните данни.
Не може да има ограничение за дължината на думите, особено при положение, че се търси броя на различните букви в думите с безкрайна дължина. Броят на правилата ви е достатъчен да ограничавате каквото си щете с него.
Благодаря.
0-va: 1 2 3
1-va: 1 3 2
2-ra: 2 1 3
3-ta: 2 3 1
4-ta: 3 1 2
5-ta: 3 2 1
0- 1223
1- 1232
2- 1322
3- 2123
така ли ще бъдат?
може ли да ми кажете тази група от N човека дали трябва да се раздели на два отбора с равен брой хора (в случай на нечетно N, единия отбор да е с 1 човек повече) или няма значение какъв ще е броя на хората във всеки отбор, стига да е изпълнено условието за приятелство ?
Ако искате правете проверка за невалидни входове, това няма да се оценява. Нещо повече ако програмата ни попита Vavedete N - това е лошо. Ако програмата ни каже vavedenoto N ne mi haresva, vavedete drugo - също е лошо. Въобще видовете невалидни тестове са безброи и не знам как ще оценим дали някой проверява за валиден вход.
Единствената задача, за която се сещам, по която не е казано ТОЧНО какво се иска е визулизация на планарен граф. Това е интересна задача, в която имате по-голяма свобода, но не е и лесна задача.
Мерси

Може ли да използвам malloc() и free() ?
.............Входните данни са дадени в текстов файл с име islands.inp. На първия ред стоят две цели числа N и M, разделени с интервали, задаващи съответно броя островите и броя на възможните места където може да се построй мост (1 ≤ N ≤ 10 000). Следват М реда описващи всяко едно местата. Едно, подходящо за мост място се описва от 3 числа, разделени с интервал – начален и краен остров и дължината на моста. Островите са номерирани с числата от 1 до N. ..............
Въпроса ми е дали има някакво оганичение за броя на ребрата защото излиза , че броя им може да е 10000!/2 ,което си е доста голямо число и не се сабира в никой тип, че дали има някакво ограничение?
щом защита е обявена за 14.07, това означава ли, че последен срок за предаване на проектите ще бъде 13.07 ? Така ще разполагаме и с няколко дни извънсесийно време за работа, което разбира се е добре дошло :).
Не знам за последния срок за предаване на проектите, но със сигурност нацелваш последния срок за подаване на молби за общежитие .
Напълно сте прави. Ще бъде много добре ако се намери някаква допълнителна дата за защита на проектите, примерно 2-3 дена по-рано от обявената, за да няма излишно бързане покрай подаването на молби за общежитие.
ако е 13ти вместо 14ти ще е супер , иначе ще трябва да нацелваме оценката си за да си подадем молба за общежитие :) , но да не е по-рано плийз
Абе всъщност има мноо добро решение - всички пишат 6.00 и подават молбите
има ли възможност да защитя курсовите проекти преди 8 юли.Причината е че няма да бъда в София след 8ми по семейни причини.Моля отоговорете ми да знам какво да правя - да отписвам курса или да го оставям за септември ;(
така ли трябва да изглежда, защото от самия пример неми става ясно.
1
10
100
1000
11
12
13
...
19
101
...
199
2
20
21
..
29
...
...
9
90
900
91
..
99
901
...
999
1
10
100
1000
101
102
...
109
11
110
..
119
12
120
...
129
и т.н.
Срокът за предаване ще бъде денят преди защитата.
Ако това е така тогава за какво ти е да правиш проект? Няма как да вземеш курса дори и да имаш 30 точки от него.
Ако искаш сега да защитаваш проект а септември да правиш тестове отново няма смисъл, тъй като проекта е нещото с което ти се нанася оценката (т.е. трябва да е последно).
Обясни ми каква е ситуацията, ако искаш по мейл.
Колкото и проекти да направите не можете да получите повече от 30т.
Примерно имам пермутация 1, 1, 2, 3. Ако сменя мястото на първите два елемента, това като нова пермутация ли се отчита. Защото тогава трудно ще стане л;ексикографска наредба?
За дадения примерен входен файл, не трябва ли дадения примерен изходен файл да съдържа "2", понеже има ребра (1,2) и (2,1)?
При описанието на резултата, който трябва да се изведе, се казва "на първия ред трябва да стои минималното време, за което Станчо и колегите му могат да започнат разговора си с колегите от катедрата по изследване на доматите". В примерния резултат, обаче, е изведено минималното време, за което може да се свърши разговора с колегите от тази катедра. Кое време трябва да изведа?
Прочети го по-внимателно. Има само 1 ребро.
пример:фмитянин 1- 0 деца,фмитянин 3 - 1 дете(фмитянин 2),1-вия фмитянин НЕ е дете или родител на 3-тия.Кое е правилната наредба? ...1...3... или ...3...1... или и двете?
За задачата FastPoly:входните данни ще се събират в 32 битов тип ,но изходните данни в какъв ти ще се събират???64 битов или по-голям???Ще се събират ли в нормален тип(long например) или ще трябва ние да си пишем такъв???
За java позволено ли е да се ползват библиотеки java.io.* и java.util.* ???При мен ги има вградени и не се налага да ги добавам допълнително!!!
От java.util.* позволено ли е да използваме StringTokenizer???
За полиномите... Могат да надхвърлят 64 битов тип, но може да го ползваш. Принципно при идеално решение ти трябват и дълги числа, но перфектни неща трудно се правят :).
Естествено че java.* ги има вградени при теб, поради факта че ги има вградени във всяко jre. Важат условията за алгоритмите и границата 25т. (т.е. за да ползваш например Arrays.sort трябва да пишеш трудна задача, иначе не може).
StringTokenizer както и всякакви неалгоритмични неща могат да се ползват на поразия. Бих ти препоръчал обаче да ползваш Scanner :).
Ако може да ми кажете за кои точно файлове при Java става дума в следващите 2 точки?
- Проектен файл, или скрипт който да компилира кода в зависимост от използваните средства за разработка, за всяка от задачите
- Изпълним файл за всяка от задачите
Утре проектите трябва да се предадат до 11 часа сутринта или вечерта?
Ако трябва да се предаде до 11 сутринта, ще има ли някакъв проблем при евентуално закъснение?
аз искам да попитам за критериите за оценяване , прочетох че за да получим много точки трябва да сме написали много бърз алгоритъм , обаче в задача където n<100 нужно ли е да смалявам сложността от n^2 do n.logn за да получа максимум точки?
мерси
Утре (14.07) няма да има защита поради кандидатстудентски изпит във ФМИ.
Защитата ще се проведе на 15.07 от 10:00 в 314.
Кажете и на другите за да не се разкарват утре напразно.
А ще може ли да пратим някоя и друга задачка в това време не че не трябва сега да довършвам проекта по Разработка на приложения с Java. Как ще станат двата изпита едновременно не ми го побира главата. Направо не ви завиждам.
Ако питаш за срока за проекта - става утре вечер.
Не го ли казвате малко късничко? :(
И мен ме интересува как ще станат нещата със "Разработка на приложения на Java" защото съм записал и този курс. И двете защити ли ще са утре?
И двете защити ще са утре.
Хората които са и за двата курса, тъй като се правят на много умни, получават автоматично две двойки :).
Но това не е толкова лошо, защото както знаеш - по-добре две двойки отколкото една тройка. (2 + 2 = 4 > 3)
Майтапя се :). Ще можеш да защитиш и двата.
то иначе как ще стане да изиптате 100 човека. Утре отивам в още в 8часа и ще съм пръв на опашката като пенсиите :D
Ще може ли поне на есен да ми се признае проекта за да не правя нов, а направо да го защитя тогава ? Тестовете разбрах че се признават..
Имам въпрос към задача 4.3.3 Hyper
В условието пише, че са ни дадени N ресторанта, които са на разстояние d1<d2<…<dN от Горно Нанадолнище.
Това значи, че
разстоянието от Горно Нанадолнище до първия ресторант е d1,
разстоянието от Горно Нанадолнище до втория ресторант е d2,
...
разстоянието от Горно Нанадолнище до N- тия ресторант е dN,
така ли?