Въпроси по СЕП

Въпроси по домашното

Въпроси по домашното

от Пегрухи Мелконян -
Number of replies: 1
Здрасти :)
Имам няколко въпроса (може да са малко тъпи, ама нещо не ми е ясно):
1. Като имам един оператор и искам да докажа че е краен, как да определя въпросната крайна функция (тита),подфункция на (f), за която да доказвам че приема същите стойности? Има ли някакъв алгоритъм или е на принципа "Умен съм бил - сетил съм се"
2. Тази функция трябва изцяло да обхваща dom(f) или доказваме само за dom(тита) че има същите стойности като (f)?
3. Когато търсим мин. неподв. точка на оператор, за множеството в което се измена х-а само N ли разглеждаме или може да приема отрицателни стойности? (нямам предвид когато имаме определена ОС, а по принцип - въпроса е по зад 22, стр 181 -  за първия оператор; при развитието на f1,f2,... получавам отрицателни стойности на условията за х, а не сме решавали при такива случаи какво се прави)
In reply to Пегрухи Мелконян

Re: Въпроси по домашното

от Трифон Трифонов -
Здравей,
  направо по въпросите:
1. Ами "алгоритъм" в истинския смисъл няма. Обаче досещането е лесно - "проиграваш" функцията Гама(f) за някоя стойност на x и следиш какви стойности на f се използват. Ако те са краен брой - събираш ги в една крайна функция тита. Ако не са - е, значи операторът не е краен :)
2. Като си намерила тези x от 1., това всъщност е dom(тита). Задължително трябва, за да е тита подфункция на f, трябва да приема същите стойности като f върху собствения си dom. dom(тита) не трябва да е цялото dom(f), понеже f може да е безкрайна!
3. В задачата изрично трябва да е казано операторът върху какви функции работи. В момента не се сещам точно оператора от първата задача, но съм почти сигурен, че той беше върху естествени числа. Т.е. ако получаваш отрицателно число - все едно не е дефинирана функцията.

Трифон