1. Да се даде пример за рекурсивно уравнение, което има повече от една неподвижна точка, но най-малката неподвижна точка не е празната функция.
  2. Дадено рекурсивно уравнение има за решение тотална функция. Възможно ли е то да има за решение и друга, частична функция? Ако не, защо? Ако да — при какво допълнително условие ще сме сигурни, че тоталната функция е единствено решение?
  3. Да се реализира алгоритъмът на Евклид за намиране на най-голям общ делител. Какъв процес генерира функцията? Да се покаже как пример за оценяване с модела на средите.
  4. Да се оцени (area 1 1 2 -3 -5 -3) с модела на средите в два варинта: с let* и с два вложени let.
  5. Да се реализира функция, която генерира линеен итеративен процес за пресмятане на целочислена степен по метода на бързото степенуване. Да се покаже как се оценява примерно извикване на функцията с модела на средите.
  6. Да се даде пример за функция от по-висок ред извън тези, разгледани на лекции.
  7. Да се реализират функции от по-висок ред, които реализират кранйа дизюнкция или конюнкция. Да се направи реализация с помощта на accumulate.
  8. Може ли функция без параметри да бъде параметър на функция от по-висок ред? Ако не, защо? Ако да — да се покаже пример.
  9. Да се оцени примерно извикване на accumulate с модела на средите.
  10. С помощта на accumulate да се реализира функция, която проверява дали дадено число е просто.
Last modified: Friday, 11 October 2019, 11:26 PM