Разгледайте внимателно решението. Прочетете дадените тук указания как да се подготвите за изпита.

  Представеното решение реализира примерен подход за решване за задачата. Разгледайте го внимателно, в него са използвани голяма част от изучените функционалности на системата mapple. Обърнете специално внимание на намирането на решениято на системата от уравненията на параболата и правата, което разбира се води на изчисляване на координатите на пресечните им точки.
  Секциите в кода са коментирани. В частите "извличане на координатите..." ще видите сложна комбинация от операторите за индексиране, op, eval и други. Причината за сложните операции е в члена RootOf(...), който се получава при решаване на системата. Този член се дължи на факта, че за да се намерят координатите на пресечните точки е необходимо допълнително да се реши зададеното от този член квадратно уравнение.
   Проследете стъпка по стъпка операциите и се постарайте да ги раберете. За целта препоръчвам да модифицирате кода така, че да видите резултата от изпълнението на всяка комада по отделно, а не както са дадени в решението - в суперпозиция. Ако проследите операциите по отделно, лесно ще съобразите причините те да се комбинират по този начин.
  В края на примера са получени ротационите тела, които се получават като завъртим двете функции на разстоянието - по m и по n около оста z. Разучете и този пример и се опитайте да получите ротационни тела от други (по ваш избор) функции.

  Желателно е за изпита да сте упражнили тази техника и да можете да я употребявате за подобни (по-прости) задачи поне в някаква степен. Също така може да помислите и да подготвите интересно ротационно тяло, получено от крива по ваше желание, което да демонстрирате като част от изпита.

Последно модифициране: събота, 12 ноември 2011, 17:38