1. Цикли, инициализирани с оператор for
- със задаване на списък от стойности за управляващата променлива
- без задаване на списък от стойности (обхождане на стойностите на позиционните параметри)
- изпълнение от командния ред
2. Условно разклонение в командна процедура - оператор if
- вложени оператори if ( elif)
3. Оператор test ( [ ] )
3.1. проверка на атрибутите на зададен файл/директория
3.2. сравнение на числови величини
3.3. сравнение за съвпадение на два низа/проверка за празен низ

Задание - командни процедури - STRING_SEARCH, MESS_USERS, CHECKSIZE, OUT_FILES :

(STRING_SEARCH) Да се състави командна процедура, която получава като параметри в командния ред при стартиране имена на съществуващи текстови файлове. Процедурата прочита от стандартния вход символен низ и за всеки от зададените файлове извежда по подходящ начин на стандартния изход броя на редовете, които съдържат низа.

(MESS_USERS) Да се състави командна процедура, която получава като параметри в командния ред при стартиране списък от идентификатори на потребители на системата. Процедурата прочита съобщение (текст) от стандартния вход и го изпраща на онези от потребителите от списъка, които са стартирали и работят в сесия.

(CHECKSIZE) Да се състави командна процедура, която получава  в командния ред при стартиране два параметъра – първият от които – символен низ, а вторият – число. Ако  съществува  директория с име, съвпадащо с низа, процедурата извежда на стандартния изход имената на всички обикновени файлове в нея, които имат размер (в символи) по-голям от подаденото число. В противен случай ( ако не съществува такава директория) – на стандартния изход се извежда подходящо съобщение.

(OUT_FILES) Да се състави командна процедура, която получава като параметри в командния ред при стартиране два символни низа – имена на съществуващи директории. Ако броят на файловете, чието име съдържа разширение “out”, в пьрвата директория,  е по-голям от броя на същите във втората – процедурата създава поддиректория в текущата директория, извежда името й на стандартния изход и премества в нея всички обикновени файлове от първата директория, които са достъпни за четене  и писане.

Last modified: Monday, 28 November 2011, 10:31 AM