Вариант А

Задача 1. (12 т.) Да се напише функция largestInterval, която получава като аргументи две едноместни целочислени функции f и g и две цели числа a и b. Функцията трябва да намира най-големия целочислен подинтервал на [a;b] такъв, че двете функции дават еднакви стойности за всяко цяло число в него.
Пример: largestInterval (\x -> x) (\x -> x*x) 0 3 → (0, 1)
Задача 2. (16 т.) Да се напише функция intervalTree, която преобразува двоично дърво от числа в ново дърво със същата структура, в което стойността във всеки възел е заменена с наредена двойка, представляваща най-малкия интервал, съдържащ всички стойности в съответното поддърво.
Пример:
5 [1,6]
3 6 [1,4] [6,6]
1 4 → [1,2] [4,4]
2 [2,2]
Бонус (4 т.): intervalTree да работи за време O(n) в най-лошия случай.
Задача 3. (10 т.) Да се генерира поток sumsOfSquares от тези числа, които са сума от квадратите на две положителни цели числа.
Задача 4. (12 т.) Видеоклип се представя с име (низ) и дължина (брой секунди). Да се напише функция averageVideo, която по непразен списък от видеоклипове намира името на този, който е с дължина най-близка до средната дължина на всички видеоклипове в списъка, без да я надхвърля.
Пример: averageVideo [("lolcat", 15), ("dogewow", 35), ("omgseethis", 28)] → "lolcat"

Вариант Б:

Задача 1. (12 т.) Да се напише функция countIntervals, която получава като аргументи две едноместни целочислени функции f и g и две цели числа a и b. Функцията трябва да намира броя на всички непразни целочислени подинтервали на [a;b], в които да няма цяло число, за което функциите да дават еднакви стойности.
Пример: countIntervals (\x -> x) (\x -> x*x) 0 3 → 3
Интервалите са [2, 2], [2, 3] и [3, 3]

Задача 2. (16 т.) Да се напише функция pairTree, която преобразува двоично дърво от числа в ново дърво със същата структура, в което стойността във всеки възел е заменена с наредена двойка, представляваща най-малката стойност в лявото поддърво на съответния възел (включително и самия възел) и най-голямата стойност в дясното поддърво на съответния възел (включително и самия възел).

Пример:
5 [1,6] 3 6 [1,4] [6,6] 1 4 → [1,2] [4,4] 2 [2,2] Бонус (4 т.): pairTree да работи за време O(n) в най-лошия случай.

Задача 3. (10 т.) Да се генерира поток sumsOfCubes от тези числа, които са сума от кубовете на две положителни цели числа.
Задача 4. (12 т.) Чифт обувки се представят с модел (низ) и номер (цяло число). Да се напише функция bestRange, която по даден непразен списък от чифтове намира модел обувки, от който има максимален брой различни номера.
Пример: bestRange [("boots", 38), ("sandals", 41), ("boots", 38), ("sandals", 43)] → "sandals"


Последно модифициране: четвъртък, 9 февруари 2017, 23:00