Задача 1. Следният полином на две променливи $$P(x,y)=a_0y^n+a_1xy^{n-1}+a_2x^2y^{n-2}+...+a_kx^ky^{n-k}+...+a_nx^n$$ можем да представим чрез списъка от неговите коефициенти в съответния ред - $$[a_0, a_1, ..., a_n]$$. Да се дефинира функция, която по дадени списък с коефициенти l и стойности на променливите x и y намира стойността на $$P(x,y)$$.

Задача 2. Да се дефинира функция sumDig n a b, която по дадени естествени числа n, a и b намира сумата на тези цифри на n, които са по-големи или равни на a и по-малки или равни на b.

Задача 3. Обединение на два дадени списъка наричаме такъв списък, който се състои от всичките им елементи, но без повторения. Например обединението на [1,2,3] и [1,5,2] е списъка [1,2,3,4] (не непременно в този ред). Да се дефинира функция union l1 l2, която намира обединението на списъците от числа l1 и l2.

Упътване: Направете рекурсия по единия от двата списъка. Ако изберете първия списък, то дъното на рекурсията ви би било при union [] l2 = l2.

Задача 4.
  • да се дефинира функция memCount x l, която намира броя на срещанията на елемента x в списъка l.
  • да се дефинира функция countAll l1 l2 която построява списък, съдържащ последователно броя на срещанията на всеки елемент на l1 в l2. Пример: countAll [1,2,3] [1,2,3,1,2] ~ [2, 2, 1]
Последно модифициране: събота, 12 ноември 2011, 17:38