Настройки на записването

Курсът е избираем и има за цел да запознае студентите с устройството на човешкия организъм и функционирането му като единно цяло.

Анатомията и физиологията са фундаментални медико-биологични дисциплини.

Анатомията е наука за строежа на човешкото тяло. Тя е дял от морфологията и се разделя на няколко подразделия, които изучават отделните части от организма: Остеология - наука за костната система, Артрология - изучава свързванията в организма, Миология - наука за мускулите, Спланхнология - наука за вътрешните органи и анатомия на сърдечно-съдовата система, на нервната система и на сетивните органи. Човешкото тяло е изградено от различни видове тъкани, които групирани по определен начин изграждат отделните органи, а те от своя страна в зависимост от функциите, които извършват се обединяват в различни системи от органи.

Физиологията (физис – природа; логос - наука) изучава и описва особеностите и протичането на жизнените процеси в организма, механизмите на тяхната регулация на всички нива на организация и влиянието им от фактори на външната или вътрешна среда. Следователно предмет на физиологията е здравият организъм.

Физиологията на човека е свързана тясно с клинични дисциплини като терапия, хирургия, акушерство, ендокринология, психиатрия, офталмология и т.н. Някои раздели от физиологията служат като основа на психологията. Това са физиология на централната нервна система, висшата нервна дейност, сетивните системи, психофизиологията.

Самозаписване (Студент)
Самозаписване (Студент)