Настройки на записването

Дигиталните образи през последните години се установиха като един от основните методи за медицинска диагностика. Компютърните приложения които подпомагат диагностиката, планирането на лечение и вземането на решения от клиничния персонал в една или друга степен боравят с образни данни. Тези данни изискват подходящи средства за съхранение, бърз достъп и архивиране за сравнително дълъг период от време. Типично за тези информационни системи (PACS, RIS и др.) е че те комуникират с приложения от разнообразен характер които се доставят от различни производители. Това прави тяхното интегриране в едно здравно заведение комлицирано и трудоемко. Налага се използването на стандарти за обмен на данни каквито са DICOM и HL7.

Настоящият курс предвижда  запознаване с методите и системите за сканиране, генериране и съхранение на медицински данни, както и на управлението на информационния поток във здравните заведения. Разглеждат се формата на данните и стандартните протоколи за обмен в компютърни мрежи както и формата на данните за обмен чрез носители. Специално внимание се отделя на архитектурата на системите и подхода за интегриране, функциите на работните станции за дисплей и анализ на образни данни както и на факторите които влияят на качеството на образната диагностика. Дискутират се възможните проблеми и грешки в комуникацията и изобразяването. Разглеждат се и подходите към проектно менажиране на проектирането, инсталирането и използването на информационни системи за образна диагностика.

Курсът е предназначен за подготовка на специалисти които се занимават с проектирането и внедряването на системи за образна диагностика, както и на тяхното менажиране, поддръжка и администриране.

Самозаписване (Студент)
Самозаписване (Студент)