Форум за въпроси

зад 9 противоречие в условието

зад 9 противоречие в условието

от Георги Барбутов -
Number of replies: 1

В условието пише : "Искаме да симулираме работата на 4-битов калкулатор, който работи само с неотрицателни цели числа от 0 до 15".

А по-надолу : "Препълване се получава и ако входните числа са прекалено големи. Например 5 - 20".

Т.е. един път калкулатора работи с числа до 15 а друг път с по големи от 15.Ейде оточнете си условията на задачите.Половината от тях се нуждаят от корекция.

Да не говорим че е физически невазможно да въведеж число по-голямо от 15 на четири битов калкулатор, защото най-голямото число което би приел е 1111 което е равно на 15.Следователно overflow не може да се получи при по-голям вход от 15, а просто програмата би трябвало да не изведе нищо

In reply to Георги Барбутов

Re: зад 9 противоречие в условието

от Трифон Трифонов -

Здравей, Георги,

Думичките "работи само с неотрицателни цели числа от 0 до 15" са въпрос на дефиниция. В случая дефиницията е, че входното устройство на калкулатора позволява въвеждането на големи числа (в рамките на типа int), но преди да започне да работи с тях ги записва в 4-битов регистър. Ако искаш, можеш да си го представиш като поток от битове, който тече към калкулатора, но в крайна сметка в паметта му остават само последните четири.

Надявам се това да изяснява условието.