Обявления

Начало на курса - някои бележки и първа порция лекции

Начало на курса - някои бележки и първа порция лекции

от Веселин Колев -
Number of replies: 0

Отне ми известно време да направя първите записки и илюстрации, за което се извинявам. Но целта беше материалите да са не само използваеми за този курс, а да бъдат полезни и за всички потребители на HPC в проекта УНИТе, по един или друг начин.

Обучението ще провеждаме дистанционно и това ознчава, че може да използвате най-оптимално свободното си време, за да вървите в крак с курса. Аз ще ви давам материали накуп, вие ще имате една седмица да ги усвоите и да кажете къде сте срещнали трудности и какви въпроси имате относно изложението. Почти всички сте заети с други неща и няма как да направим нещо по-скоростно от това.

Възможно е да знаете повечето или всичките неща, които ще разкажа. В този случай, може просто да хвърлите едно око на документите и да прецените къде имат нужда от надстройка.

За да можете ефективно да работите с материалите, ще трябва да намерите начин да изградите две виртуални машини - едната ще има ролята на клиент, а другата - на сървър. Когато получим техниката, ще можем да направим и обучение върху истинска HPC среда, но за началото на обучението две виртуални машини са напълно достатъчни. Аз ще ви дам инструкциите, на база на които да изградите машините. Ако нямате ресурса да изградите и изпълнявате тези две виртуални машини едновремено в един виртуализатор (хост), трябва да видим къде и как да ви намерим някаква по-мощна станция във ФМИ, на която може да работите за целите на обучението.

Ако имате каквито и да са въпроси, смело питайте. Отместен съм часово от източноевропейското време с -10 часа. Поради това отговорите ми може да са отместени във времето.

Първата порция лекции е тук:

https://learn.fmi.uni-sofia.bg/course/view.php?id=5399