Обявления

За изпита по Дискретни Структури през зимната сесия на 2020/2021

За изпита по Дискретни Структури през зимната сесия на 2020/2021

by Минко Марков -
Number of replies: 1

Уважаеми колеги,

Както знаете, изпитът върху задачи ще се проведе на 14 февруари от 09:00 в зала 272 на Ректората.

Имаше въпрос, къде се намира това.  Сградата на Ректората е ъгъла на бул. Цар Освободител и бул. Васил Левски. Ако никога не сте били там, не е невъзможно да се лутате в началото, така че си дайте повече време.  Парадният вход на Ректората точно на ъгъла на бул. Цар Освободител и бул. Васил Левски по правило е затворен.  Съветвам ви да влезете от входа в  североизточния ъгъл на сградата откъм ул. Свети Климент Охридски

https://www.google.com/maps/place/42%C2%B041'38.5%22N+23%C2%B020'09.9%22E/@42.694035,23.3339003,17z

Влиза се именно от ул. Свети Климент Охридски през вътрешния двор.  Стълбището, което е до този вход, не води до зала 272.  За зала 272 трябва да идете до стълбището в северозападния край на сградата (ъгъла на бул. Левски и ул. Шипка) и да се качите по него.

Бъдете пред залата не по-късно от 08:45.  Имам желание изпитът да започне истински в 09:00, а не тепърва тогава да се влиза. 

Ако сте пристигнали по-рано от нас (екипа) и залата е отворена, не влизайте.  Ние ще ви кажем как ще седнете.  Не можете да си избирате местата за сядане.

С влизането си в залата трябва да оставите връхните си дрехи и раници/чанти/сакове на/покрай закачалките.  Покрай вас по време на изпита не може да има нито дрехи, нито багаж.  С вас трябва да имате само достатъчно листове за писане, химикалки и идентификация, която е студентска книжка или ISIC карта.  В ковидните времена не се разрешава консумация на каквото и да е по време на изпита, защото няма как да стане с маска на лицето, така че около вас не може да има нито вода, нито храна.

Студентски книжки/ISIS карти трябва да имате.  Лична карта или шофьорска книжка не е заместител, защото не съдържа Ф№.  За разлика от лятото, сега няма да проверяваме на вратата дали сте в списъка за изпита, но след началото на изпита ще мина със списъка и ще проверя всеки студент в залата.

Забравих да кажа, че в списъка за изпита са 106 студенти, попълнили анкетата.  След малко ще го изнеса в муудъл (само Ф№).

През цялото време в сградата трябва да сте с маски на лицата.  На това държа и не може да има никакви изключения.  Ако видя човек без маска в коридора или в зала 272, той или тя получава анулиран изпит автоматично.  Маските трябва да са истински маски -- шалчета, бъфове, келнерски шилдове и изобщо самоделки не се допускат.  Не мога да ви дам формално прецизна дефиниция за допустима маска, но бъдете разумни.  Няма да се поколебая да изгоня човек с неподходяща маска.  Свалянето на маската от носа и/или устата дори само за миг автоматично анулира изпита.  Това включва и тарикатско слагане на маската под носа.

Екипът, провеждащ изпита, ще бъде с маски през цялото време.  Ако по някаква причина сте против маските, ок, ваше право, но не идвайте на изпита, а изчакайте по-добри безковидни времена нататък.

Изпитът ще трае 150 минути и ще съдържа 5 задачи плюс една бонус задача.  За отлична оценка са достатъчни 100 точки, които можете да съберете от задачи 1--5.  Шестата задача дава бонус 30 точки, който не се губи, а се добавя към оценката ви в курса. 

По време на изпита в залата трябва да има ПЪЛНА ТИШИНА. 

1) Не се допускат НИКАКВИ ВЪПРОСИ на висок глас.  Ако има нещо да питате, вдигате ръка и човек от екипа ще дойде при вас.  Задаването на уточняващи въпроси по условията на висок глас може да носи информация и ще се третира като опит за подсказване, тоест, анулира изпита. 

2) Подчертавам: няма да задавате уточняващи въпроси. Дори да е с вдигане на ръка преди това, няма да получите разяснения по условията.  Единственото изключение тук е, ако някой открие грешка в условията.  За това той или тя ще получи дори бонус.  Но грешка в тези условия едва ли има, така че това е чисто хипотетично. 

3) Въпроси от сорта на "Да пиша ли това-и-това?" са безсмислени -- какво да пишете е изцяло ваше решение.

4) Ако не си спомняте някакво понятие, това е за ваша сметка.  Пояснения по време на изпита няма да получите.

5) Коментари по задачи, възклицания и т.н са недопустими и водят до анулиране на изпита.  

По време на изпита всякакви опити за комуникация с други студенти, полагащи изпита, водят до анулиране на изпита.  Това е съвсем сериозно предупреждение.  Поглед към работата на съседа анулира изпита.  Двама души, обърнати един към друг, получават анулиран изпит.  Без заплахи, предупреждения и т.н.

Пропуснах да кажа, че трябва да си носите листове за писане.  СУ не предоставя листове.  Ние ще ви раздадем листове с условия, но това е един лист на човек и е крайно недостатъчно.

При раздаването на листовете с условията ще ги държите обърнати обратно, с лицето надолу, за да може изпитът да започне по едно и също време за всички.  Инак, тези които са получили условията първи, ще имат минута-две предимство.

Най-щекотливото нещо: по време на изпита не може да се излиза.  По-точно, за да излезе някой, първо трябва да предаде работата си и след това е свободен/свободна.  Преди ковида изпитът беше 6 задачи за 180 минути, но с пауза по средата от 10 мин.  Сега пауза няма да има, за да няма струпвания на хора в коридора и пред тоалетните.  Началното струпване е неизбежно, но нека е само то.  Излизане до тоалетна по време на изпита не разрешавам, защото с това се злоупотребява.  Поради тези съображения сега изпитът е само 150 мин с 5 задачи.

За мобилните телефони и всякакви електронни устройства.  Моля ви първо да ги изключите, защото звъненето на телефони по време на изпита е изключително досадно и разконцентриращо,  и ДА ГИ ОСТАВИТЕ ОТСТРАНИ.  Може да са във връхната дреха, в раницата или просто на перваза, но да не са у вас.  Наличието на каквото и да е електронно устройство у Вас по време на изпита е основание за анулирането му (на изпита, не на устройството).

Моля ясно да означавате кое е чернова, за да няма съмнение при проверяването кое е чернова и кое — белова.  Черновата няма да се проверява, но трябва да бъде върху листовете, които предавате.

Вашите листове ще бъдат захванати с телбод скоро след началото на изпита.  Най-горе трябва да е листът с условията, върху който трябва да напишете името си, Ф№ и групата, а студентите от категорията "минали години" трябва да напишат и едно "МГ", за да ги различавам бързо после.  Няма смисъл да пишете име/Ф№ на всеки от следващите листове.

Често в края на изпита студенти пожелават да извадят от телбода листовете, на които не са писали.  Това вече не го разрешавам по две причини: първо, ако е във времето, в което много хора предават, създава суматоха, второ, личи си, че са вадени листове, и не е невъзможно после някой да ме обвини, че аз съм извадил листовете с най-истинските решения.


Моля да пишете колкото е възможно по-ясно.  Един начин да се постигне по-голяма яснота е да се пише разредено, с по-голямо разстояние между редовете.  Имайте предвид, че времето за проверка е ограничено и ако за 5-6 минути проверяващият не може да бъде убеден, че задачата е решена, той е напълно в правото си да я прескочи, оставяйки ѝ нула точки.  Друг начин да бъде по-ясно написаното е хартията да е чисто бяла.


Резултатите от изпита, както и примерни решения на задачите, ще бъдат изложени в муудъл колкото е възможно по-скоро.  Имайте предвид, че за явяне на теория се искат 20% на задачи.  Това са 20 точки.

==========================================================


Сега за изпита-теория, който ще е на 19.02 от 14:00 в зали 210 и 130 на ХФ.  Това е сградата на Химическия факултет на бул. Джеймс Баучър, а НЕ Ректоратът!

Разпределението по зали ще ви дам нататък, когато стане ясно точно кой може да се яви на теория.

На изпита върху теория трябва да си носите конспект.  Фотокопиран, разпечатан или ако ще да е написан на ръка, няма значение, но всеки трябва да има собствено копие от конспекта.  Няма да допусна прехвърлянето на листа в залата по време на изпита.  По време на изпита, всяко подаване на лист между студенти анулира изпита и за двамата участници, независимо от съдържанието на листа; ако ще да е празен или да съдържа конспекта.  Причината е проста: да не се преписва.  Ако нямате копие на конспекта,  няма да държите изпита, освен ако помните наизуст кои са двата въпроса, чиито номера са Ви се паднали.

В пре-ковидното минало изпитът-теория беше истинско събеседване, което траеше 4 дена, като всеки си теглеше билетчета за въпроси.  Сега изпитът е писмен и теглене на билетчета няма да има.  Аз ще ви раздам въпросите като номера.  Номер 19 отпада, естествено, а от номер 18 отпада подвъпроса за полиноми на Жегалкин.


Ако съм забравил да уточня нещо, питайте сега.


Желая успех на всички!

Минко Марков

In reply to Минко Марков

Re: За изпита по Дискретни Структури през зимната сесия на 2020/2021

by Минко Марков -
Уважаеми колеги,

Започна нещо, от което се опасявах. Хора, които по някаква причина не са попълнили анкетата, искат да бъдат добавени към списъка за изпита.

Попълването на анкетата не е самоцелна приумица, а нещо съвсем разумно предвид ненормалната ковидна обстановка. Аз взех решение потокът да не бъде разделян на части за изпита-задачи въз основа на броя на попълнените анкети. Бях сложил мислено границата на 100 човека, но си казах, че 106 е съвсем близо до 100 и изпитът ще бъде проведен наведнъж. Ако отговорите бяха над 110, щях да разделя потока на две и щеше да има два варианта с не повече от 3 задачи всеки предвид ограниченото време за ползване на зала 272.

Ако направя изключение за един човек, ще трябва да направя изключение за всеки, който реши преди 14.02, че все пак иска да се яви на изпита. Изключения НЯМА да има. Който не е попълнил анкетата, не се явява на изпита. Заповедта на Деканата на ФМИ ми дава формално основание за това.

-- ММ