Обявления

Схема на провеждане на занятията по Функционално програмиране

Схема на провеждане на занятията по Функционално програмиране

от Трифон Трифонов -
Number of replies: 0

Здравейте, колеги,

Този семестър задължителната дисциплина "Функционално програмиране" за спец. Информатика, 3 курс, спец. Компютърни науки, 2 курс, 2 поток и едноименната избираема дисциплина ще се водят слято и с общ екип.

Вероятно вече сте се запознали със схемата за провеждане на учебните занятия във ФМИ през настоящия зимен семестър. Съгласно нея:

  • лекциите ще започнат с провеждане в ПФОЗИЕС, т.е. в зала с излъчване в електронна среда, поради големия брой студенти
  • упражненията ще започнат с провеждане в ПФОЗ, т.е. в зала
    • изключение прави семинарното упражнение на спец. Информатика, 2 група, с асистент Томислав Дюлгеров, което ще започне в ПФОЕС, като първото занятие ще се проведе следващата седмица.

Молим да имате предвид, че в зависимост от епидемичната обстановка и посещаемостта на курса е възможно във всеки момент екипът да вземе решение да промени начина на провеждане, за което ще ви уведомим своевременно.

Седмицата от 4 до 10 октомври е нечетна, което означава, че в залите ще очакваме студентите с нечетни факултетни номера. Студентите с четни факултетни номера ще могат да се включат отдалечено през платформата Google Meet на адрес https://meet.google.com/qkr-erqd-mwe.

Семинарните упражнения ще започнат да се провеждат в зала, но при надвишаване на капацитета на залата, асистентите може да преценят да преминат в друга форма на провеждане, като за това ще ви уведомят на самото занятие и допълнително чрез съобщение тук (в Learn.fmi). Провеждането в електронна среда, за групите, за които това се наложи, също ще бъде в платформата Google Meet. Асистентите на съответните групи ще публикуват връзка, на която ще се провеждат занятията на съответната група.

Информация за платформата Google Meet

За включване във видеоконференцията от лаптоп (препоръчително) не е нужно инсталиране на никаква специална програма освен един от четирите най-популярни интернет браузъра: Google Chrome, Apple Safari, Mozilla Firefox или Microsoft Edge. За включване от смартфон (непрепоръчително) е необходимо предварително да се инсталира приложението Google Meet за съответната операционна система, Android или iOS. За пълноценно отдалечено участие в електронна среда ще очакваме от вас да си осигурите:

  • стабилна интернет връзка (мобилен интернет, който се таксува на мегабайт не се препоръчва, тъй като платформите за видеоконференция генерират сравнително голям трафик)
  • работеща видеокамера, от която да се виждате по време на занятието
  • работещ микрофон, който да стои изключен, освен ако лекторът не ви даде дума за задаване на въпрос
  • можете да поискате думата чрез бутона за вдигане на ръка

За достъп до платформата Google Workspace (част от която е и Google Meet) са ви създадени профили от вида fnX@g.fmi.uni-sofia.bg, където X е факултетният ви номер. Преди да можете да ползвате профила си е необходимо да го активирате, като следвате тези инструкции. В случай, че имате проблем с активацията на профила си, можете да се обърнете към мен през Moodle, на email triffon@fmi.uni-sofia.bg или в платформата Discord (моля, вижте по-долу).

Чат към курса

За по-удобна и навременна връзка между студенти и преподаватели, заповядайте в сървъра на ФМИ в платформата Discord. Там в канала #фп ще можете да получите отговори на всякакви въпроси, свързани с курса и програмирането като цяло. Имайте предвид, че макар преподавателите да правят всичко възможно да ви съдействат, не можете да разчитате, че ще са налични по всяко време на денонощието. Тъй като платформата Discord не е интегрирана с базата данни на университета, за да можем да комуникираме ефективно с вас, е необходимо да промените сами псевдонима си за сървъра на ФМИ да е името и фамилията ви, изписани на кирилица. Информация как става това можете да намерите тук.

Екипът по ФП ви желае успешен семестър!