Новинарски форум

Важно! Преписване на домашните

Важно! Преписване на домашните

от Веселин Райчев -
Number of replies: 9
Умолявам всеки, който е е преписал домашно от друг колега да публикува извинение в тази тема и да напише кои домашни е преписал и че доброволно се отказва от точките си от всички домашни. Това се отнася и за хората предоставили сорса си на други хора. Трябва да сторите това до 10 юли.

За който установя, че е нарушил и не се е отказал от точките си - ще има по-тежки санкции. Внимание - аз вече съм установил просташки преписвали един от друг хора. Имайте предвид, че проверявам сорсовете семантично, а не с file compare ;)
In reply to Веселин Райчев

Re: Важно! Преписване на домашните

от Йордан Павлов -
Ха-ха-ха-ха-ха-ха :)
Не човек.... това беше най-якия постинг из всички досега. You made my day!

П.П.
Не, че не е добра идея! Аз съм чист пред съвестта си затова ми е смешно. :)
In reply to Йордан Павлов

Re: Важно! Преписване на домашните

от Веселин Райчев -
Аз не виждам нищо по-логично от това човек да се откаже доброволно от няколко точки, които така и така няма да получи - вместо да получи по-тежко наказание. Във ФМИ преписването не се толерира, въпреки че аз не съм компетентен на тема наказания. Тук не става дума някой да си признае за да го хванем т.к. аз знам кои са преписвали. По-скоро е справедливо решение на проблема ако има хора, които не са го направили с умисъл да ни излъжат.
In reply to Веселин Райчев

Re: Важно! Преписване на домашните

от Marin Parushev -

Пък аз не виждам нищо странно 2 source-a да са близки (даже еднакви) ако задачата е една и съща. Весо... пак правиш и говориш глупости...

Пък когато един човек е преписвал това лесно може да се установи с 2-3 въпроса по темата, а не гледайки кода.

In reply to Marin Parushev

Re: Важно! Преписване на домашните

от Веселин Райчев -
аз вече съм установил просташки преписвали един от друг хора.

По удебелената дума си личи. Защо взимате отношение по тази въпроси? Който не е преписвал - нека не търси отговори в тази тема.
In reply to Веселин Райчев

Re: Важно! Преписване на домашните

от Невена Тачева -
Dobre, razbiram che ste qdosani, no mi otgovorete na sledniq vupros: kakvo stava ako dvama ili trima sa mislili po edna zadacha i sa pratili blizki resheniq tui kato sa rabotili zaedno? Tova narushava li pravilata? Vse pak zadachite ne bqha ot nai-lesnite!
In reply to Невена Тачева

Re: Важно! Преписване на домашните

от Веселин Райчев -
Зависи. Ако няколко души са мислили заедно - няма проблеми, то тогава и сорсовете няма да съпадат. Ако обаче един е писал за всички - това е преписване.
In reply to Marin Parushev

Re: Важно! Преписване на домашните

от Милослав Средков -

Весо не говори глупости. Този проблем е доста сериозен. Прояви се много брутално при Дизайн и Анализ на Алгоритми на Компютърни Науки, и както се вижда ще се прояви и тук.

Нормално е идеята за реализация на една задача да е еднаква за много хора (обикновенно има няколко подхода за решаване на задача, които са доста по-малко от броя студенти които решават). Това обаче не води до еднакви кодове (освен за задачи които са на 2-3 реда). Не води и до кодове които са еднакви с точност до имена на променливи, както и до кодове в които нещо очебийно странно присъства във всички.

Ако не сте запознати, преписването е нещо заради което можете да бъдете изключени от ФМИ. Има такива случаи, някои от които докато аз учих за бакалавър.

Много се надявах този курс да се запише от хора които искат да научат нещо, а не от такива които просто искат да направят точки без нищо да направят. За вторите има други курсове, чиито имена са известни. Ако сте се заблудили че и този е такъв, можете да потърсите начин да го отпишете.

Та, явно някои се интересуват от това какво става когато кода на някои хора е еднакъв или подобен. Най-малкото което ще се случи е да получите 0т. от тази задача. По-голямото което ще ви се случи е да бъдете санкционирани допълнително което ще се изрази или в отнемане на още точки, или в тотално недопускане до изпит.

За това предлагам както предложи и Весо да се даде възможност на хора да се откажат от решенията си.

Ако имате някакви претенции относно казаните неща нямам нищо против конфликта да се реши на по-високо ниво (например на ниво ръководител на катедра). Но не мисля, че някой ще желае да губи времето на тези хора с убеждаване, че преписването е хубаво нещо.

In reply to Милослав Средков

Re: Важно! Преписване на домашните

от Невена Тачева -

Добре, разбирам ви. Аз се отказвам от точките си, не защото съм преписала, а защото имам еднакъв код с колеги, с които си бяхме разпределили работата. Ние бяхме един отбор(отбор по комп. топология) и тъй като готвехме и друг проект(по комп. топология) и бяхме пред сесия си разделихме функциите и за тези задачки. Явно сме нарушили провилата. Та аз се отказвам от точките си, първо защото не искам разправии и неприятности и второ защото имам шанс за отлична оценка и без тези точки(макар и доста по-трудно). Дано така всичко е наред. Предлагам да се доразберем на защитата на проектите.

In reply to Невена Тачева

Re: Важно! Преписване на домашните

от Веселин Райчев -
Така всичко е наред. Това място е именно за да са отделят тези, които поради грешка са взаимствали код. В този смисъл това е и целта - да не ви разглеждаме като преписващи. Колегите от отбора трябва да сторят същото за да е наред и с тях.