Новинарски форум

Възможност за участие в научен проект

Възможност за участие в научен проект

от Калин Николов -
Number of replies: 0

Драги колеги,

Открива се възможност един студент от ФМИ да се включи в екип по международен научен проект.

От около две години ФМИ участва в проект "Multimedia Technology for mathematics
and computer science education". Проектът цели обмяна на know-how и поддържане на мрежа от групи в няколко университета от югоизточна Европа и Германия, работещи грубо казано в полето на компютърните методи за преподаване на математика. Ръководителят на проекта е професора по геометрия Кonrad Polthier от Берлинския свободен Университет и повечето разработки са в сферата на геометрията. ФМИ участва в последните две години в лицето на катедрата по геометрия (доц. Ч. Лозанов и проф. Г. Станилов) и катедрата по компютърна информатика (Трифон и аз), както и още няколко човека.

Работата ни по проекта е главно да съдействаме с "информатични средства" на автори на учебници по математика. Подготвяне на учебниците в HTML вид, различни скриптове за обработка и достъп (PHP например и някаква база), както и допълване на съдържанието с Java аплети за визуализации. Всъщност, почти не ни се налага да пишем на Java, тъй като използваме софтуер (JavaView), който позволява геометрични сцени да се дефинират на XML аналитично.

Вижте повече информация на:

http://www.fmi.uni-sofia.bg/projects/daad/

На 20 септември е редовната среща по проекта (4 дена), която се провежда в Белград. Предлагаме ви и вие да представите ФМИ на тази среща. Към момента е сформирана вече група от 9 човека, 8 от които студенти на ФМИ от различни курсове и специалности. В квотата има място за още един човек.

Много ще се радваме някой от вас да се включи в проекта, стига подобна тема да му е интересна. Това по никакъв начин с нищо не ви ангажира, никой няма след това да изисква от вас работа, която само не пожелаете да свършите. Да отидете до дам и да видите презентациите е най-лесния начин да разберете за какво става дума, а като се върнете в България ще прецените дали ви се занимава изобщо с подобно нещо. Пак казвам, участието ви в срещата с нищо не ви ангажира. Разходите (пътни и нощувка, както и известно количество джобни) са за сметка на организаторите.

В същото време това е възможност да се запознаете с колеги от чужбина, да размените някой друг контакт и да видите с какво се занимават хората по света. А и да поработите по научен проект. Няма да описвам тук какви се предимствата от такова участие.

Ако темата ви звучи интересно, моля, не се колебайте. Нищо не губите, напротив - със сигурност ще се забавлявате там с такава голяма група студенти от ФМИ.

А пък ако ви хареса, в началото на октомври ще се видим пак и ще ви помогнем да се включите в дейностите на българския екип. Работата не е трудоемка и се върши "на добра воля".

За наше най-голямо съжаление свободното място е само едно. Освен това организацията е в критичен момент и нямаме абсолютно никакво време. Налага се да приложим следния прост критерий за избор - "който първи изяви желание". Така че пишете веднага!

Извиняваме се за този нечестен тип подбор, но сме наистина много ограничени с времето. Друго изискване няма, освен да имате международен паспорт (или да сте абсолютно сигурни, че можете да получите такъв до 19ти септември).

Моля, заявете желанието си за участие с писмо до kalin.georgiev@gmail.com със subject “DAAD”. Ако се случи така, че имате желание да се включите, но не успеете да заминете за Белград, ние с радост ще организираме семинар по темата през октомври и ще ви обучим лично за участие в проекта!

Поздрави,
Калин