Внасянето на оценките от поправката, както и разглеждането на писмените работи, ще е на 09 септември от 10:30 до 12 ч в стая 503 на ФМИ.


Няколко пояснения и съображения по изпита и оценяването:

1.  50% може да се изкара само от познаване на материала на лекции.  Говоря за първата и четвъртата задача.  За зад. 4 са достатъчни три изречения "Задачата е същата като DS.  Известно е и е доказано на лекции, че DS е NP-пълна.  Следователно, твърде невероятно е да има ефикасен алг. за задача 4.".  Пълно решение на зад 1 иска повече писане, но при положение, че имате право на пищов, това не би трябвало да е проблем.  Опорните точки от извеждането на средната сложност (решаването на онова засукано рек. уравнение) може да са в пищова.

И така, изпитът може да се изкара само със знаене на преподавания през семестъра материал.  Ерго, твърдението, че човек се е явил добре подготвен(а) и не е изкарал(а) въпреки това, е неистина.

2.  Зад. 3 се решава прецизно и пълно с доказване по инд-я на отговора 2^(n(n+1)/2).  За коректно рек. уравнение и нищо повече съм давал по 5 точки.  За изведен с развиване резултат, но без д-во по инд-я, 20.  За прецизно изведен отговор с инд-я, 25.  Всеки грешен отговор е 0.

Пълно вярно решение на зад 3, заедно с пълни решения на зад 1 и 4, е 75%, т.е. петица.

3.  В зад 1 имаше доста (може би 1/4 или 1/3 от работите..) "решения" на въпроса за средната сложност на QSort чрез рекурентното уравнение T(n) = 2 T(n/2) + n.  Тези решения са оценени с 0.  От никъде не е ясно, че на всяко ниво на рекурсията QSort дели входа на две (приблизително) равни части.  Ако смятате, че е така, докажете го.

QSort НЕ Е MergeSort.

4.  Пак в зад 1 има учудващо много грешни определения на трите сложности по време.  Да, тази подзадача е само 2 точки, но все пак...  Дефиницията на сложност по време и асимптотичните нотации (O, Omega ..) са принципно различни неща.  Асимптотичните нотации са понятия от анализа -- става дума за някаква еквивалентност на положителни ф-ии или квазинаредби върху положителните ф-ии.   За дефиниране на сложност на алгоритъм те не са необходими.  Сложност на алгоритъм е ф-я на големината на входа и очаквам да се започне с това, какво е големина на входа.

5.  Оценките са окончателни.

-- ММ

Последно модифициране: събота, 7 септември 2019, 19:27