Скоро ще съм готов с проверяването и ще сложа резултатите в муудъл.

Тъй като не мога да покажа писмените работи на студентите, докато трае корона-кризата, няколко бележки върху отговорите на теор. въпрос.

Теоретичният въпрос е за графи.   Трябва да има формално коректни дефиниции на всички видове графи, за които става дума в изложението.  Следната деф. не върши работа "Граф е наредена двойка (V,E), където V е м-вото от върховете, а E е м-вото от ребрата.  Всяко ребро е между два върха".  Трябва да се обясни каква е връзката между върховете и ребрата, защото не всяка наредена двойка от множества е граф.  При графите не просто има две множества, а едното (ребрата) е дефинирано чрез другото (върховете), което на свой ред е първично (опорно м-во).  "между" не е теоретико-множествено понятие и, докато не бъде дефинирано въз основа на вече известни понятия, е лексика без семантика.  Житейски ние знаем какво е "между", но в теорията на м-вата до момента не сме го дефинирали, така че, формално, не знаем какво е. 

Под "видове графи" аз имах предвид четирите комбинации от ор/неор, мулти/немулти.  Те трябва да се дефинират прецизно, било както в учебника на професор Манев (където КОМ е най-общият вид, а останалите са частни случаи), било както е в моите лекционни записки.  Класификации на графите от рода на "ориент, неор, мулти, не-мулти, свързани, двуделни, планарни ..." не са адекватни, защото някои от тези класове (свързани, двуделни, планарни) са подразделения на само един вид графи, а именно обикновените.  За ориентираните графи терминът "свързан" не се използва изобщо, ориентираните биват силно или слабо свързани; същото е в сила за двуделните и планарните.  Поставянето в един списък на класове (категории) графи от различни нивА показва концептуална обърканост.

Доколкото помня в момента, (почти) нямаше адекватно дефинирани "свързан граф" и "планарен граф".

И още нещо.  НДУ за 2-оцветимост е отсъствието на нечетни цикли.  Доста студенти са писали, че НДУ G да е оцветим е G да е двуделен.  Това е слабо твърдение -- очевидно е, че 2-оцветим и двуделен са едно и също нещо при наличието на поне едно ребро.

-- ММ

Последно модифициране: петък, 28 август 2020, 09:09