Среди за работа със Scheme

Какво е Scheme?

Scheme е език за функционално програмиране, диалект на езика ЛИСП. Scheme се преподава и използва във ФМИ заради някои оптимизации в езика и интерпретатора, които повишават бързодействието му и го нареждат сред най-ефективните езици за функционално програмиране.

Кои среди можем да използваме за работа със Scheme?

Средите, с които можете да работите в часовете по ФП - практикум са TI Scheme и Dr. Scheme. Също можете да използвате и MIT Scheme.

TI Scheme

Как се използва TI Scheme?

TI Scheme е съкращение от Texas Instruments Scheme и е разработен в ранната 1988 година, но това не го прави по-малко ефективен от съвременните еквивалентни. Неудобствата при работа с него са свързани с липсата на удобен интерфейс и нуждата от работа под команден ред.

За да стартирате TI Scheme изберете от Start менюто Shortcuts->Other->Scheme. Ако всичко е наред, се появява черен прозорец в текстов режим с подканващо съобщение. Интерпретаторът нормално работи в R-E-P цикъл и очаква израз, който да оцени и да върне оценката на командния ред. Освен това поддържа и брояч на оценените изрази. Изразът се оценява след затваряне на последната отворена скоба и натискане на Enter. Ако искате да покажете командния прозорец на TI Scheme на целия екран, натиснете Alt+Enter. За изход от TI Scheme напишете на командния ред: (exit)

Как се записват и отварят файлове с TI Scheme?

TI Scheme поддържа и алтернативен режим на работа, освен R-E-P цикъла - работа с редактор. Вграденият редактор EDWIN се стартира с командата: (edwin). Екранът се изчиства и вие влизате в режим на редактиране, където можете да опишете вашите дефиниции. Ето някои от клавишите за работа с редактора:

F1 - отваряне на файл (напишете пълното име на файла с пътя)
F2 - запис на файл (напишете пълното име на файла с пътя)
F8 - оценяване на текущия файл, т.е. възприемане на дефинициите
F9 - оценяване на текущия файл до позицията в която се намира курсора
F10 - изход от редактора без оценяване на изразите и без запис на файла
Ctrl+K - (cut) - изтриване на знаците от курсора до края на реда и запазването им във вътрешен буфер
Ctrl+Y - (paste) - вмъкване на знаците, запаметени във вътрешния буфер

След изход от редактора с F8 или F9, на екрана се изписва OK, ако всичко е наред или грешка с израза, където е открита тя.

Как да копирам текст във EDWIN?

Имате две възможности: използване на клавишните комбинации Ctrl+K и Ctrl+Y, или използване на стандартните функции на Windows за копиране и вмъкване в команден прозорец. За да направите това, TI Scheme трябва да е в прозорец. Отворете системното меню на прозореца (горе вляво) и изберете Edit->Mark. Маркирайте желания текст и натиснете Enter. Позиционирайте курсора върху желаното място и изберете от същото меню Edit->Paste.

По време на оценка на израз в TI Scheme се появява грешка и се изписва [Inspect]. Как да се върнем към нормален режим на работа?

Вие сте влезли в дебъг режима на Scheme. Той има много възможности, като например преглед на дефинициите в средите, преглеждане на стекови рамки и др., с които няма да се занимаваме подробно. По-внимателните са забелязали, че при натискане на клавиш се появява подсещащото съобщение Type '?' for help. Ако натиснете ? се появява описание на командите. Използвайте Ctrl+Q за изход от режима.

Откъде можем да научим повече за TI Scheme?

В директорията, където е записан TI Scheme: \\Admin\shared\scheme се намират документите Scheme*.doc, които са файлове в текстов формат, описващи подробно работата с TI Scheme на български език.

Как да ползваме TI Scheme на домашния си компютър?

Можете просто да копирате съдържанието на директорията \\Admin\shared\scheme на дискета, като преди това по избор компресирате. Главният изпълним файл е PCS.EXE

Dr. Scheme

Как се използва Dr. Scheme?

Dr. Scheme е по-модерен интерпретатор, който използва Windows интерфейс. Поддържа различни нива на езика Scheme - за начинаещи, напреднали и пълен. Препоръчително е да работите винаги на пълния вариант (Professional Languages -> PLT -> Textual MzScheme). По-непълните варианти на Dr. Scheme не поддържа някои от възможностите на TI Scheme (напр. вложени дефиниции, цитиране на списъци с quote), което създава известни неудобства.

Можете да стартирате Dr. Scheme от Start менюто Shortcuts->Other->DrScheme. Показва се прозорец, разделен на две части. В долната част интерпретаторът работи в R-E-P цикъл, ав горната пишете дефинициите. За оценка на дефиниция е необходимо да натиснете Execute. Можете да проследите постъпково оценката на изразите в горната част на прозореца чрез бутона Step.

Как се работи с файлове в Dr. Scheme?

Нищо сложно - имате стандартното добре познато Windows меню File с необходимите опции. За записване използвайте Save Definitions (As). Copy, Cut и Paste операциите също работят както в стандартен Windows редактор.

Как мога да ползвам Dr. Scheme на домашния си компютър?

Свалете си последната версия от http://www.drscheme.org/ и инсталирайте (трябва да имате администраторски права). На сайта ще можете да научите и повече за продукта и използването му.

Защо не мога да пиша вложен define на Dr. Scheme?

Dr. Scheme поддържа различни езици за работа. За да ползвате пълен набор от операции изберете от Languages->Choose Language... -> Professional Languages -> PLT -> Textual MzScheme.

Коя среда ще се използва за работа в часовете по практикум?

Няма ограничение - можете да използвате тази среда, която повече ви допада. Аз лично предпочитам TI Scheme, понеже по него е писан учебникът към курса. Несъвместимостите между двете среди са преодолими и не са съществени, така че ви съветвам да прецените сами коя ви харесва и да ползвате нея.

Последно модифициране: събота, 12 ноември 2011, 17:38