Задача 1. Да се дефинира функция bool leq ([подходящ тип] n1,  [подходящ тип] n2). n1 и n2 са две цели неотрицателни числа, представени чрез символни низове, състоящи се от цифрите на числото (напр. “123”). Функцията да връща истина тогава и само тогава, когато n1 ≤ n2.  Можете да приемете, че в представянето на числата няма водещи нули.


Използването на функцията да се демонстрира с подходяща програма.

 

Задача 2. Да се напише булева функция, която получава цяло неотрицателно число n и масив от n цели числа. Програмата да проверява дали въведените числа образуват редица „трион“. Редица „трион“ наричаме последователност, за която е вярно, че a1 ≤ a2 ≥ a3 ≤ a4 … или a1 ≥ a2 ≤ a3 ≥ a4 … 

Използването на функцията да се демонстрира с извикване с примерен масив, стойностите на чиито елементи се въвеждат от стандартния вход.

Задача 3. От стандартния вход се въвежда естественото число n, следвано от други 2 ✕ n на брой дробни числа (представени чрез тип double) x0, y0, x1, y1,…,xn-1, yn-1. Двойките (xi, yi) са декартови координати на точки в евклидовата равнина. Да се намери правоъгълник с възможно най-малка площ, чиито страни са успоредни на координатните оси и който съдържа всички въведени точки. Да се изведат на стандартния изход координатите на горния ляв ъгъл на правоъгълника и дължините на страните му. 

Пример: За редицата от точки (0, 0), (-1, 0), (2, 1) програмата ще изведе -1 1 3 1.

 

Последно модифициране: понеделник, 19 декември 2022, 16:11