Задача 1. Да се дефинира функция bool ed ([подходящ тип] n). n е цяло неотрицателно число, представено чрез символен низ, състоящ се от цифрите на числото (напр. “123”). Функцията да връща истина тогава и само тогава, когато числото се състои само от четни цифри.

 

Използването на функцията да се демонстрира с подходяща програма.

 

Задача 2. Да се напише булева функция, която получава цяло неотрицателно число n и масив от n цели числа. Програмата да проверява дали въведените числа образуват редица “хълм“. Редица “хълм” наричаме последователност, за която е вярно, че съществува такъв елемент ai, 1 ≤  ai ≤ n такъв, че a1 ≤ a2 ≤ … ≤ ai ≥ ai+1  ≥ ai-1 ≥  … ≥ an  

Използването на функцията да се демонстрира с извикване с примерен масив, стойностите на чиито елементи се въвеждат от стандартния вход.

 

Задача 3. От стандартния вход се въвежда естественото число n, следвано от други 2 ✕ n на брой дробни числа (представени чрез тип double) x0, y0, x1, y1,…,xn-1, yn-1. Двойките (xi, yi) са декартови координати на точки в евклидовата равнина. Да се напише програма, която намира и извежда на стандартния изход лицето на квадрат с възможно най-малка площ, чиито страни са успоредни на координатните оси и който съдържа всички въведени точки.

Пример: за редицата от точки (0, 0), (-1, 0), (2, 1) програмата ще изведе 9.

 

Последно модифициране: понеделник, 19 декември 2022, 16:12