Това е Домашна работа №1 от 1 за всички студенти, които посещават упражненията по Функционално програмиране - и от сп. Информатика, и от Софтуерно Инженерство. Тя може да ви донесе най-много 10 точки към крайната оценка - това е Вашият "бонус от упражнения" (забележете, че общият брой е повече).

Всяка задача можете да напишете на език по Ваш избор - Scheme или Haskell. Четете условията и коментарите към тях внимателно и ако имате въпроси, задавайте ги във форума. Предавайте само един файл - .hs ако пишете само на Haskell, .rkt или .scm ако пишете само на Scheme, или .zip (с два файла вътре) ако искате да комбинирате двата езика. Имате право на повече от един опит до крайния срок, като оценяван ще бъде последния Ви опит.

Предаването на работите се случва в 4 различни "задания" по-долу в мудъл, съответстващи на четирите групи и асистенти (Петър Армянов, Андрей Дренски, Стефани Цакова и Евгени Цаков).

Въпреки, че примерите по-долу са на Haskell, тези на Scheme са аналогични. Ако се "притеснявате" от работата със стрингове в Scheme, използвайте вместо тях обикновени списъци с числа - важна е идеята в задачите.

Зад.1. (2т.) Нека e дадено естественото число n. Ако n е четно, преминете към n/2, а в противен случай към 3n+1, и продължете от "новото" число. Изпробвано е, че за всяко число n до ~260 тази последователност със сигурност ще достигне 1 след краен брой стъпки. Напишете функция hailstone, която по дадено n генерира тази последователност от числа до момента, в който n достигне 1:
hailstone 1 -> [1]
hailstone 4 -> [4,2,1]
hailstone 10 -> [10,5,16,8,4,2,1]
Зад.2. (2т.) Намерете броя на двуцифрените нечетни съставни числа, които не могат да се представят като сбор на някое просто число и два пъти по някой точен квадрат (напр. 39 не е такова число, т.к. може да се представи като 7 + 2*42).
Упътване: list comprehension би ви улеснил живота.
Зад.3. (2т.) Напишете функция divisors, която по дадено естествено число генерира списък от всичките му прости делители и тяхната кратност (няма значение в какъв ред). Помнете, че 1 не е просто число, а и не се брои за делител:
divisors 120 -> [(2,3),(3,1),(5,1)]  -- 120 = 23.31.51
divisors 127 -> [(127,1)]            -- няма какво друго, след като 127 е просто
Зад.4. (2т.) Напишете функция intercalate', която приема стринг x и списък от стрингове xs и връща стринга, получен от вмъкването на x между всеки два съседни стринга в xs:
intercalate' ", ha, " ["this", "sounds", "funny"] -> "this, ha, sounds, ha, funny"

Заб.: В модула Data.List има точно такава функция, използването ѝ (както и на intersperse) е очевидно забранено. Обърнете внимание, че след "funny" няма друго ", ha, ".
Зад.5. (2т.) Нека е даден списък от числа с дължина 2n за някое естествено n. Напишете функция fenwick, която построява пълно балансирано двоично дърво с височина n такова, че:
- стойностите в листата са елементите от дадения списък, подредени в същия ред "отляво-надясно" в дървото
- стойността във всеки вътрешен възел е сумата от стойностите на двата му директни наследника. (тоест в корена ще е сумата от всички числа в списъка).
fenwick [1,3,5,-1,2,0,-4,3] ->
          9
    8           1
 4     4     2    -1 
1 3   5 -1  2 0  -4 3
Бонус (1т.): допълнете функцията така, че да работи за списъци с всякаква дължина.
Зад.6. (2т.) За целите на тази задача ще казваме, че две думи могат да бъдат "залепени", ако последната буква на първата съвпада с първата буква на втората дума:
"string" + "google" = "stringoogle".
Напишете функция longestWord, която по списък от думи намира най-дългата дума, която може да се получи от "залепване" на една или повече думи от списъка (без повторения):
longestWord ["strings", "safe", "get", "setting", "elon"] -> "stringsettinget"
-- "strings" + "setting" + "get" е по-дълга от "strings" + "safe" + "elon" или само "safe" + "elon"

Last modified: Thursday, 12 January 2017, 8:06 PM