Форум Въпроси - тук задавайте своите въпроси относно курса

Проекти

Проекти

от Кирил Кирилов -
Number of replies: 25
My fellow americans...
За всички неприсъствали на последната лекция!
Срокът да си измислите ваши си курсови проекти е до 27-ми Октомври(ако не го удължим).
Така че се чуствайте свободни да публикувате идеите си за проекти в тази тема.

Ето ви една добра примерна идея за проект предоставен ни от ентусиазиран анонимен потребител:

Име на проекта: AndroidAfterEffects
Цел: Редактиране на видео клипове на устройството на потребителя(Android lightweight Adobe After Effects)
Предоставя следната функционалност на потребителя: Използване на клипове от SD-картата на телефона.
След това потребителя ще може да ги гледа на телефона си, и ще може да им прилага различни ефекти.
Примерно: да избере даден кадър и да му сложи субтитри, да инвертира цветовете на изображението.
Приложението ще си има собствена папка на SD-картата, където ще се пазят редактираните видеа.
За да се пазят адресите на видеата и друга информация, ще се използва SQLite(евентуално).

П.С: Това според мен е проект за поне 2-ма души, да не се уплашите. Ако не си измислите нищо приемливо до другата седмица, най-вероятно ние ще ви изберем проект от нашите.
In reply to Кирил Кирилов

Re: Проекти

от Лени Кирилов -
Не изоставяйте идеята да удължите срока, понеже дори и тези, които ги окачествихте като "по-амбицирани" да си направят проект по Андроид, може да им изскочат идеи едва в хода на курса.

Също така като сложите крайна дата толкова скоро, според мен не насърчавате иновативност и шансът да се измисли тема за приложение, каквото досега не е имало, става доста нищожен... сякаш след тази дата каквото и да измислим, няма да бъде оценено от вас по никакъв начин, понеже ще трябва да се борим със служебно зададените от вас проекти. Дори по-лошо - след тази дата сякаш ни връзвате с вашите идеи за проекти и вместо да ни е приятно и да се развихрим в проектите, ще ги правим насила.

Никой не иска това. А ако единствената идея за това ви е да намалите шанса за "моят проект е като на другарчето Пешо" - на място на защитите ще си проличи.
In reply to Лени Кирилов

Re: Проекти

от Калин Николов -
Здравейте, колеги!

Нека да дискутираме стратегията за избиране на курсови проекти на следващата лекция. Задачата не е тривиална, за това ще и обърнем нужното внимание.

Целта е да се получат добри курсови проекти, а не да се стресират студентите :)

Поздрави,
Калин
In reply to Калин Николов

Re: Проекти

от Георги Пачов -
Георги Пачов и Нона Александрова:
Where-is-my-phone

Приложение, което ще следи координатите на Андроид телефон(и) в реално време.

Телефоните ще broadcast-ват encrypt-нато координатите си до определен сървър. Сървърът ще "знае", ще "идентифицира" всеки отделен телефон уникално. Мислим да го вържем с Google Maps. За да го използва, потребителят ще трябва да се регистрира/логне в клиент-ската част на приложението.

Всеки ще може да следи не само своят телефон/устройство, но и други, за като обаче трябва да има изришното разрешение от чуждия акаунт, чието устройство ще бъде следено (или знае чуждата парола, не сме го измислили още).

С подобно приложение майка би могла да знае винаги къде са децата и (стига на мястото да има интернет/3G), човек ми могъл да намери загубения си телефон, ако го е оставил в някое кафе и т.н.

Основен проблем ще бъде измислянето на достатъчно гъвкава архитектура, която да направи използването на приложението за недоброжелателни цели (...) невъзможно. Друга трудност ще представлява осигуряването на надеждност и сигурност на услугата откъм сървърната част. Интересна възможност е използването и на google geocoding tools, но засега не смятаме да го имплементираме.



Поздрави, Георги.
In reply to Лени Кирилов

Re: Проекти

от Радослав Георгиев -
Тук съм съгласен.
Като софтуерна фирма, знаете, че estimation от 1 седмица за нещо, с което не си се сблъсквал преди не е реален.(не че няма да направим идеите за 1 седмица, но на различни хора им идват различни идеи по различно време - а то може да не е в рамките на тази седмица).
И аз моля да преразгледате сроковете за предаване на идеята за проект.
In reply to Кирил Кирилов

Re: Проекти

от 61171 Димитър Димитров -

Име на проекта: PlsFind
Цел: Да покаже на потребителя най-близките му места за хранене спрямо текущите му координати
Предоставя следната функционалност на потребителя: Потребителят ще може например да определи какво разстояние за него е близо. На телефона му ще се показва неговото местоположение, както и това на интересуващите го ресторанти. Може при движението му информацията да се обновява, за да вижда колко му остава до целта.

Засега идеята е само за ресторанти. Може или да се ползва локална база (трябва да се помисли за update функционалност), или директно да се ползва Google Maps API и чрез service-и да се взимат координатите на местата (може и да се използва библиотеката, която е на разположение в Android, но към момента не съм запознат с възможностите й). 

Досега не съм правил подобно приложение, така че ако имате забележки, препоръки или смятате, че е прекалено лесно, ще се радвам да ги чуя. Казаното тук е повече като идея, за конкретната реализация не мога все още да кажа нещо сигурно, но за изброените възможности се сетих.

А иначе ще разчитам на поговорката, която цитирахте снощи - "Кучето скача според пръчката" ;)

In reply to 61171 Димитър Димитров

Re: Проекти

от Иван Маринов -

Здрвейте, колеги :)

Аз съм Иван Маринов, но пиша и от името на Таня Попова. Мислим да напишем програмка, която автоматично да изпраща SMS за синя зона. Малко сме раздвоени, тъй като това проектче изглежда малко лесничко, но пък много практично. Затова може би ще го пригодим, така че да допуска лесно добавяне на нови услуги, които да бъдат изпълнявани след изтичането на определен период от време. Примерната структура на проекта е:

Interface ITimeoutSevice <- SMSTimeoutService и т.н.

Най-вероятно интерфейсът ще задава само период от време(timeout) и метод start. Класът SMSTimeoutService ще съдържа номер на получател на SMS, текст на SMS и ще имплементира интерфейса. Конкретната услуга ще изпраща празен SMS на номера за запазване на синя зона.

    Друга примерна TimeoutService е уеб услуга, която се свързва към сървъра на борсата през определено време и сваля текущите цени на акциите. Разбира се тук има множество специфични особености, които трябва да бъдат изследвани, но е добър пример за подобна ТимeoutService.

Надаяваме се да одобрите тази идея и очакваме Вашите мнения и препоръки.

Поздрави: Иван и Таня 

In reply to 61171 Димитър Димитров

Re: Проекти

от Желязко Атанасов -
Зависи каква база данни ще използваш. Ако успееш да направиш своя, или да изровиш от някъде готова - Google Maps и една връзка към HTTP сървър да точи от базата, или ако искаме да спестим трафика на потребителя - всичко в локална база данни, но ъпдейта на обектите ще става чрез пускането на нова версия на приложението. Може да сложиш и един KML върху картата с примерен маршрут до избраното заведение :)

За конкурса на Мтел има писани подобни приложения.
Същото се отнася и за долното предложение за СМС за синя зона - за Мтел има написани 3-4 такива приложения. Може да ги разгледате за вдъхновение.

Ето линк към програмите от Мтел конкурса:
http://www.mtel.bg/mobile_apps_for_android/index.php#entertainment
In reply to Желязко Атанасов

Re: Проекти

от Радослав Георгиев -
Аз имам един съществен въпрос.
Приложенията, които измисляме трябва ли да имат някъде еквивалент или искате да бъдат изцяло уникалнио и несъществуващи до сега?
Това е от голямо значение ;)
Може би малко насоки няма да се излишни.
In reply to Радослав Георгиев

Re: Проекти

от Кирил Кирилов -
Еми да не е 100% копие на съществуващ проект. И да не е вариация на "Крави и бикове".
In reply to Кирил Кирилов

Re: Проекти

от Цветан Гайдев -
Здравейте,

Поради най-вероятното ми липсване на лекцията в сряда, бих искал да изявя желание за проект. Идеята ми е реализиране на Texas Hold'm (покер) с изкуствен интелект и при положение, че разполагам с повече време може и онлайн игра между отделни играчи, която да се осъществява отделно с помощта на AppServer или нещо по lightweight, но последното е в малко по друга посока, но може да е част приложението.

Поздрави,
Цветан Гайдев
In reply to Кирил Кирилов

Re: Проекти

от Радослав Георгиев -
А какво мислите за проектите, които са игри ?
Вярвам, че всички имат страхотни идеи за игри и се чудят, дали да бъде играи ли нещо друго.
Все пак игрите (по презумция) не ползват толкова много андроид API-тата.
In reply to Кирил Кирилов

Re: Проекти

от Елена Арабаджийска -
Органайзер на приятели
Идеята ни (Елена Арабаджийска и Павел Колев) е да направим нещо като органайзер на приятели като разполагаме техните координати (дом, работа, прочие) върху картата. Основните цели на приложението са следните:
- Да се показват най-близките приятели на картата спрямо текущата позиция на потребителя.
- Да може да се избира детайлен преглед на приятел; Възможност за набиране на телефонния му номер от приложението, както и заснемане на негова снимка.
- Да може лесно да се добавя, променя и изтрива приятел в базата; Добавянето да може да става според текущи координати или чрез въвеждане на такива.
- Опции за пращане на имейл и връзка с Facebook (пост на стената или нещо подобно) - това заега не знаем дали ще ни стигне времето, за да го направим.
Мисля, че описанието на проекта звучи реалистично, отговаря ли на изискванията?

In reply to Кирил Кирилов

Re: Проекти

от Христо Банчев -
Здравейте, моята идея за проектче е следната: програмка, показваща на потребителя най-близките до него текущи или предстоящи културни събития. Тя ще ползва бази данни и ще взима моментната позиция на потребителя както и текущото време. Тези събития ще бъдат категоризирани (театрални представления, музика на живо, изложби...) като може да се слагат и тагове (евентуално), всичко това с цел отсяване.
При търсенето, в списък ще се появяват подредени по близост (място, време) събития като ще има заглавие, начален час, може би препратка към страница с повече информация или попъп панелче с такава и най-важното (за да сме в крак с тенденциите) фейсбуук и туйтър бутончета за споделяне от сорта на "User is attending alabala at blah-blah...".
Сега като го написах ми изглежда малко амбициозно за сам човек, но си харесах идеята :).

Поздрави,
Христо Банчев
In reply to Христо Банчев

Re: Проекти

от Желязко Атанасов -
добра идея.

Ти за вдъхновение и идеи какво още може да се добави от гледна точка на потребител може да видиш това приложение:
http://www.mtel.bg/mobile_apps_for_android/index.php?#entertainment
Име: gOut

То спечели второ място в конкурса на Мтел :)
In reply to Кирил Кирилов

Re: Проекти

от Лени Кирилов -
Идея за проект:

Програма изобразяваща позицията ти на картата и всички кина наоколо.

Също така удобен интерфейс за предстоящи прожекции, цена и кинозала, като информацията ще я попълня от Programata.bg в база от данни за тестване.

Реалната идея е интеграция с техните системи посредство някакви feed-ове. Ако одобрите идеята ще се свържа с тях с цел по-реално приложение на идеята.

Кога ще разберем, дали ви харесват идеите?

---
Лени Кирилов

In reply to Лени Кирилов

Re: Проекти

от Желязко Атанасов -
http://www.mtel.bg/mobile_apps_for_android/index.php?#entertainment

Име: Sofia Cinema Mobile
Може да я разгледаш за двъхновение и да видиш какво липсва в нея и да го сложиш в твоето приложение :)
In reply to Желязко Атанасов

Re: Проекти

от Лени Кирилов -
А щом има вече направено, по-добре да си кажа за другата идея, която вече ми се струва, че е по-малко вероятно да я има:

PetsAround - същата идея като по-горе, само че за ветеринарни лекари, магазини, и геолокация. И цени на разни кученца; котенца; съобщения за окотила персийка и тн

Има място за развихряне пък и темата е по-забавна :)
In reply to Кирил Кирилов

Re: Проекти

от Марин Иванов -
Моята идея за проект:

Кодово название: AWhere (чете се като aware)
Описание: Каталожен софтуер, за които важна част от него е да може да се синхронизира с настолна машина или лаптоп. Като начало мисля да може да складира база с файловете на колекция от дискове, било то DVD-та или други. Пък си мисля за търсене на книги по автори или URL-и/картинки или някакви други съвременни медии по описание което се въвежда от потребителя.
In reply to Кирил Кирилов

Re: Проекти

от Богдана Ракова -
Име на проекта: Android Beeper
Цел: Получаване на нотификации за определени събития, за който потребителят се е регистрирал предварително.
Примерно искам да направя приложение, което да следи резултатите от футболни срещи, които се играят в момента и да изпраща съобщения към телефона, когато има промяна в резултата.
Потребителят ще има възможност да избере от списък с услуги за които да може да се нотифицира. Приложението ще работи на заден план и когато пристигне нотификация, потребителят ще може да види повече информация. Имам намерение да използвам C2DM API-то или някаква форма на XMPP.

Поздрави,
Богдана Ракова
In reply to Кирил Кирилов

Re: Проекти

от Радослав Георгиев -
Екип :
Радослав Георгиев и Йордан Диков

Име на проекта : Табла Почти Онлайн

Описание на проекта : Играта табла с възможност двама да играят на
1) един и същ телефон
2) на два телефона през bluetooth
3) на два телефона през ad hoc възможността от андроид 2.2 (това ако успеем да го подкараме)

Цел :
Например игра във влака, без нужно наличие на интернет
In reply to Радослав Георгиев

Re: Проекти

от Желязко Атанасов -
А все пак може и онлайн да го направите - примерно да си избереш някой играч, който вече е пуснал приложението. Ако си сам и не пътуваш с никого, или просто ти се играе малко табла в рейса на път за работа сутринта ;) А и да имаш такъв телефон, без интернет план няма особен смисъл :)
In reply to Кирил Кирилов

Re: Проекти

от Александър Далемски -
Здравейте,

Мисля че на лекцията на 27-ми беше обявено че ще се публикува някъде в moodle формуляр, в който да се попълнят идеите за проекти на всеки екип. Неправилно ли съм разбрал?

Хехе, колегата ме е изпреварил с 1 минута. :)