Обявления

За изпита по Дискретни Структури през зимната сесия на учебната 2023/2024

За изпита по Дискретни Структури през зимната сесия на учебната 2023/2024

от Минко Марков -
Number of replies: 1

Уважаеми колеги от КН2,

Както знаете, изпитът върху задачи ще се проведе на 9 февруари, петък от 09:00 ч. в зала 272 на Ректората.  Става дума за сградата на Ректората на бул. Цар Освободител, а НЕ за кампуса на бул. Дж. Баучър.


Бъдете пред залата не по-късно от 08:45.  Имам желание изпитът да започне истински в 09:00, а не тепърва тогава да се влиза. 

С влизането си в залата трябва да оставите връхните си дрехи и раници/чанти/сакове на/покрай закачалките.  Близо до вас по време на изпита не може да има нито дрехи, нито багаж.  С вас трябва да имате само достатъчно листове за писане, химикалки и идентификация, която е студентска книжка или ISIC карта.

Студентски книжки/ISIS карти трябва да имате.  Лична карта или шофьорска книжка не е заместител, защото не съдържа Ф№. 

Протоколите за изпита са с номера 369, 594 и 608. П369 са студентите от редовния курс, а П608 са студентите от минали години.  П594 са студенти от специалност Информатика.  Протоколите са изнесени в муудъл курса ДС есен 2023 (само с Ф№).    Моля всеки от вас да се убеди, че неговият/нейният Ф№ е в някой протокол.  Ако ли не, обърнете се към отдел Студенти, за да ви сложат в протокол или да Ви издадат индивидуален протокол.  След това може да ми пишете имейл, за да знам, че има промяна в протоколите.  Имайте предвид, че на изпита може да се явяват само студенти, които са вписани в протокол за изпита.

Изпитът-задачи ще е от две части, всяка от които е 90 минути.  Между двете части ще има пауза от 10-15 мин.  Изключвайки паузата, по време на изпита не можете да напускате залата, освен ако не сте предали писмената си работа.

Трябва да си носите листове за писане.  СУ не предоставя листове.  Ние ще ви раздадем листове с условия, но това е един лист на човек (за всяка от двете части) и е крайно недостатъчно.  Преди началото на изпита трябва да разделите листовете си на листове за първата част и листове за втората част и тези за втората част да си оставите в багажа.  Малко след началото на изпита ще защипя листовете, върху които пишете, заедно с условията.  Идеята е ясна -- да няма хвърчащи листове в залата.  Ако защипя всичките Ви листове, няма да имате върху какво да пишете през втората част.

Отново: листовете за втората част не може да са до Вас по време на първата част.

При раздаването на условията ще ги държите обърнати обратно, с лицето надолу, за да може изпитът да започне по едно и също време за всички.  Инак, тези които са получили условията първи, ще имат малко предимство.


По време на изпита в залата трябва да има ПЪЛНА ТИШИНА. 

1) Не се допускат НИКАКВИ ВЪПРОСИ на висок глас.  Ако има нещо да питате, вдигате ръка и човек от екипа ще дойде при вас.  Задаването на уточняващи въпроси по условията на висок глас може да носи информация и ще се третира като опит за подсказване, тоест, анулира изпита. 

2) Подчертавам: няма да задавате уточняващи въпроси. Дори да е с вдигане на ръка преди това, няма да получите разяснения по условията.  Единственото изключение тук е, ако някой открие грешка в условията.  За това той или тя ще получи бонус.  Но грешка в тези условия едва ли има, така че това е чисто хипотетично. 

3) Въпроси от сорта на "Да пиша ли това-и-това?" са безсмислени -- какво да пишете е изцяло Ваше решение.

4) Ако не си спомняте някакво понятие, това е за Ваша сметка.  Пояснения по време на изпита няма да получите.

5) Коментари по задачи, възклицания и т.н. са недопустими и водят до анулиране на изпита.  

По време на изпита всякакви опити за комуникация с други студенти, полагащи изпита, водят до анулиране на изпита.  Това е съвсем сериозно предупреждение.  Поглед към работата на съседа анулира изпита.  Двама души, обърнати един към друг, получават анулиран изпит.  Без заплахи, предупреждения и т.н.

За мобилните телефони и всякакви електронни устройства.  Моля ви първо да ги изключите, защото звъненето на телефони по време на изпита е изключително досадно и разконцентриращо,  и ДА ГИ ОСТАВИТЕ ОТСТРАНИ.  Може да са във връхната дреха, в раницата или просто на перваза, но да не са у вас.  Наличието на каквото и да е електронно устройство у Вас по време на изпита е основание за анулирането му (на изпита, не на устройството).  Ако се притеснявате да оставяте скъпи устройства на закачалките, има просто решение -- не ги вземайте със себе си на изпита.


Моля ясно да означавате кое е чернова, за да няма съмнение при проверяването кое е чернова и кое — белова.  Черновата няма да се проверява, но трябва да бъде върху листовете, които предавате.

Често в края на изпита студенти пожелават да извадят от телбода листовете, на които не са писали.  Това вече не го разрешавам по две причини: първо, ако е във времето, в което много хора предават едновременно, създава суматоха, второ, личи си, че са вадени листове, и не е невъзможно после някой да ме обвини, че аз съм извадил листовете с най-истинските решения.


Моля да пишете колкото е възможно по-ясно.  Един начин да се постигне по-голяма яснота е да се пише разредено, с по-голямо разстояние между редовете.  Имайте предвид, че времето за проверка е ограничено и ако за 5-6 минути проверяващият не може да бъде убеден, че задачата е решена, той е напълно в правото си да я прескочи, оставяйки ѝ нула точки.  Друг начин да бъде по-ясно написаното е хартията да е чисто бяла.


Резултатите от изпита, както и примерни решения на задачите, ще бъдат изложени в муудъл колкото е възможно по-скоро.  Имайте предвид, че за да се явите на изпит-теория, трябва да имате поне 20% на задачи.  

==========================================================


За изпита-теория.  Този изпит по разписание е на 14, 15 и 16 февруари в зала 326 (14-ти и 15-ти) и зала 01 (16-ти) на ФМИ.  _ПРЕДВАРИТЕЛНОТО_ разпределение на групите по дати е следното.

  -- На 14.02 от 09:00 ч: група 5 от редовния курс
  -- На 14.02 от 13:30 ч: група 6 от редовния курс

  -- На 15.02 са студентите от минали години, а именно

    ---  от 09:00 ч: студентите от протокол 594 (Инф) и студентите от

         протокол 608 (КН2) с фак. номера от 0MI0800002 до 5MI0800082 вкл.

    --- от 13:30 ч: студентите от протокол 608 с фак. номера

        от 5MI0800299 до 9MI0800294 вкл.

       Сортирането на фак. номера е това от екселската таблица в муудъл.

  -- На 16.02 от 09:00 ч: група 7
  -- На 16.02 от 13:30 ч: група 8

Това разписание е ПРЕДВАРИТЕЛНО, а не окончателно.  След като проверя задачите, ще оповестя окончателното разписание. 

Каквото и да се окаже окончателното разписание, държа да се спазва, за да има някаква разумна горна граница върху броя на явяващите се в даден слот във времето.



На изпита върху теория трябва да си носите конспект.  Фотокопиран, разпечатан или ако ще да е написан на ръка, няма значение, но всеки трябва да има собствено копие от конспекта.  Няма да допусна прехвърлянето на листа в залата по време на изпита.  По време на изпита, всяко подаване на лист между студенти анулира изпита и за двамата участници, независимо от съдържанието на листа; ако ще да е празен или да съдържа конспекта.  Причината е проста: да не се преписва.  Ако нямате копие на конспекта,  няма да държите изпита, освен ако помните наизуст кои са двата въпроса, чиито номера са Ви се паднали.

Мобилните смарт устройства трябва да са изключени и да са в багажа ви, също като на изпита-задачи.

Ако съм забравил да уточня нещо, питайте сега.



Желая успех на всички!

-- ММ


In reply to Минко Марков

Re: За изпита по Дискретни Структури през зимната сесия на учебната 2023/2024

от Минко Марков -
Уважаем колеги,

Получих доста запитвания за оценени писмени работи от изпита в петък: дали може да се видят, защо еди-коя задача има еди-колко точки и т.н.

Всеки студент има право да си види работата и да получи разяснения. Искам обаче първо да проверя всички писмени работи. След това ще кажа точно кога и как ще се проведе изпита-теория и кога може да си видите писмените работи от изпита-задачи. Имайте търпение, остават по-малко от 30 работи за проверяване. До следобяд ще съм приключил.

Поздрави,
ММ