В този урок ще запознаете своето куче с командата "ела"

Тази команда е полезна, когато искате вашето куче да дойде при вас, за да го държите далеч от проблемни ситуации, ако например се изскубне от каишката, или сте забравили вратата отворена. 

За да започнете обучениете, поставете кашика на своето куче и го хванете на повод. Добре е да започнете на познато място, например вкъщи и задължително на заградено място.

Започнете, като се отдалечите от любимеца си на кратко разстояние около 2-3 крачки. Застанете на нивото на кучето, извикайте името му, придърпвайки повода и кажете командата "ела". Когато стигне при вас, му подайте лакомството за награда и го окуражете с "Браво!". 

Можете да тренирате с парньор, като премятате повода между вас, така че да не сменяте позоциите си, но кучето да маневрира между вас (както е демонстирано на видео-урока по-долу). 

Повторете стъпки, колкото пъти сметнете за необходимо. Когато сте доволни от резултата, може да преминете към следващата стъпка и да увеличите разстояните между вас. Повтаряйте докато разширите разстоянието, доколкото повода позволява. След това може да преминете към обучение без наличието на повод. Повтаряйте процеса, докато кучето ви не започне да идва при вас, всеки път когато бива повикано. Всяко идване награждавайте с лакомство. 

Когато вече сте сигурни в обучението на своето куче, може да преминете към обучение в открита среда. Отново започнете с повод, като постепенно увеличавате разстоянието. Когато сте доволни от резултата, уверете се, че сте на заградено място, от което кучето не може да избяга и проведете обучението без повод. 

Не забравяйте да възнаграждавате своя любимец за всеки успех.

Прилагам линк към видео урок, демонстриращ гореописаното.

Команда "ела" - видео урок

Последно модифициране: четвъртък, 12 май 2016, 22:38