В този урок вашето куче ще се запознае с командата "легни"

Това може да е една от най-трудните команди, на които трябва да научите своете куче. Това е така, защото кучетата намират лежащата поза за подчиняваща. Затова е добре да сте в приятна и спокойна обстановка, която да предразполага вашия любимец. 

Намерете наистина вкусно лакомство и го затворете в шепата си. Дайте на кучето си да я подуши, за да привлечете вниманието му. Ако имате по-малко куче е по-добре и вие да застанете в седяща позиция. След това започнете да придвижвате ръката си надолу към земята, така че то да ви последва. След това плъзнете ръката си по пода, така че да и останалата част от тялото му да последва муцуната му. Кажете командата "легни". При успешен опит, възнаградете с лакомството и окуражете с "Браво!".

Никога не натискайте кучето си в лежащата позиция! Така може да го озлобите. Ако намирате командата за трудна, започнете с леки стъпки, като възнаграждавате кучето всеки път когато тръгне в правилната посока, да ляга лека полека или дори да се наведе. Окуражавайте го до получаване на правилния резултат. Ако се опитва да седне, или да извади лакомството от ръката ви, кажете не, и прекратете обучението за кратък период. След това опитайте отново. 

Бъдете търпеливи при тази команда. Упражнявайте я всеки ден, докато кучето престане да я възприема като подчинителна команда, а вместо това я приеме за поредния номер, на който го учите. 

Команда "легни" - видео урок


Последно модифициране: четвъртък, 12 май 2016, 22:55