В този урок ще запознаете кучето си с командата "стой"

Преди да започнете с тази команда, уверете се, че сте усвоили командата "седни" без лакомства. 

За да започнете, кажете на кучето си да седне. След това отворете дланта си, като за знак стоп и кажете командата "стой". Отместете се няколко крачки назад. Ако кучете остане на място, възнаградете го с лакомство и окуражете с "Браво!". Ако ви последва, не казвайте нищо, а изминете няколко крачки, преди да му дадете отново командата седни и започнете отначало. Повторете докато отговаря всеки път, когато му кажете командата.

Постепенно увеличавайте дистанцията и времето на изчакване преди да го възнаградите с лакомството. Също така можете да променяте посоката, в която се придвижвате. Накрая трябва да може да стои на място, преди да бъде извикано с командата "ела". 

Тази команда ("стой") може да е трудна за усвояване от енергични кучета и малки кученца, които не могат да се задържат на едно място дълго време, но от вас се изисква търпение до постигане на задоволителен резултат. 

На видеото по-долу е демонстирано малко по-различно обучение на командата "стой". При него стопанинът застава отстрани на своето куче и показва жеста за командата стой преди лицето на кучето, като го държи на повод. След това се придвижва в страни.Тези детайли не са от значение, тъй като принципът на обучението е същият.

Команда "стой" - видео урок

Последно модифициране: четвъртък, 12 май 2016, 23:15