Форум за въпроси

Въпроси относно блиц тестове.

Въпроси относно блиц тестове.

от Антония Тодорова -
Number of replies: 5

Здравейте,

В процеса на самоподготовка за предстоящото контролно за ниво 3, попаднах на примерни блиц тестове, които ми се сториха интересни. Проблемът е, че по време на решаването им изникнаха въпроси относно посочените верни отговори. Възможно е и аз да греша, но мога ли да помоля за доуточнение, във връзка с това дали действително отговорите са зададени коректно?

Конкретен пример: От информацията получена от лекции, останах с впечатлението, че указателят this е константен указател, а тук е посочено противното. Действително ли е така? Също така, беше споменато, че един клас е абстрактен, когато има поне една чисто виртуална функция в него, но сама по себе си тази функция няма имплементация.

Благодаря предварително за отделеното време! 

Attachment 1.png
Attachment Screenshot_4.png
In reply to Антония Тодорова

Re: Въпроси относно блиц тестове.

от Павлина Колева -

Здравейте,

Подобно на колежката и аз изпитвам затруднения при отговарянето на конкретни въпроси от блиц тестовете. Бих посочила въпроса, който твърди, че за всеки файл не можем да вземем текущата му позиция за четене/запис. Не е ли вярно, че действително посредством функциите tellp() и tellg() можем да вземем текущата позиция? Моля да бъда поправена, ако греша.

Благодаря за отговоря!


Attachment 3.png
In reply to Павлина Колева

Re: Въпроси относно блиц тестове.

от Трифон Трифонов -

Тук има тънък момент и той е, че ако файлът е само за четене (ifstream), тогава можем да вземем само текуща позиция за четене, а ако е само за запис (ofstream), тогава можем да вземем само текуща позиция за запис. Ако файлът е за четене и запис можем да вземем и двете позиции. Признавам, че въпросът е формулиран объркващо.

In reply to Антония Тодорова

Re: Въпроси относно блиц тестове.

от Трифон Трифонов -

Здравейте,

Объркването в задачата за указателя this идва оттам, че се има предвид "указател към константа", вместо "константен указател". Вярно е, че this винаги е константен указател (указател, който винаги сочи към един и същи обект и не може да се насочва към друг обект) но понякога може да сочи към константа, а други случаи може да сочи към стойност, която може да се променя.

По стандарт this не се води за "истински" константен указател, а за така нареченото prvalue, или "pure" rvalue, т.е. не може да стои от лявата страна на операция, т.е. не можете да напишете this = <нещо си>. Така че ефективно можем да смятаме, че this е указател-константа, или както аз ги наричам на лекции константен указател.

Вторият въпрос е леко подвеждащ, но е верен. Вярно е, че чистите виртуални функции могат да имат тяло. Това е частен случай, за който не сме говорили на лекции при мен. Но това, което е по-важно, че може да нямат тяло и въпреки това през указател от този клас да могат да се извикват техни реализации в производни класове.

Бързам да ви успокоя, че въпросите на тестовете на изпита ще са съобразени с преподавания материал.

In reply to Трифон Трифонов

Re: Въпроси относно блиц тестове.

от Борис Соколов -

Здравейте,
 Това означава ли че въпросите ще включват материал само от качените ресурси под

"Материали за КН, 1 поток, и СИ, групи 4, 5 и 6" ?